​Китайски медии цитират български финансист за кризата с КТБ

Без надзора на Европейската централна банка трезорите в България излъчват несигурност

Кризата в банковия сектор и драмата с КТБ и вложителите й се оказаха от особен интерес за най-голямата китайска информационна агенция Синхуа. Вчера тя разпространи позицията на българския финансист и бивш главен ревизор на БНБ Кольо Парамов. Мнението му бе цитирано от редица водещи китайски и медии.

Кольо Парамов е категоричен, че ако България бе член на еврозоната кризата с КТБ нямаше да се случи.

Това би било абсурдно не по друга причина, а защото банковият надзор щеше да бъде коренно различен. Банката щеше да бъде под контрола на Европейската централна банка, казва финансистът. По негови думи членството в еврозоната дава възможност обезпеченията по сметките да бъдат контролирани всекидневно от ЕЦБ. В допълнение България ще има възможност да се възползва по-активно от инвестиционните фондове.

На трето място всички, които искат да инвестират от Китай, Индия или където и да е ще знаят, че тук правилата на ЕЦБ са в сила и парите им са на сигурно място.

Говорейки за проблемите в КТБ, Парамов констатира и сериозни отклонения и пропуски в законодателството и управлението на БНБ. Шефът на надзора на банките в България има огромни права, които не могат да бъдат ограничени от съда, но в същото време, в зависимост от това дали изпълнява политически поръчки или не, може да навреди на банките с професионалните си действия или бездействия, ето това се случи с КТБ, казва още финансистът.