Увеличават заплатите с до 20%?

Това смятат синдикати

Президентът на КНСБ Пламен Димитров е категоричен, че има възможност за увеличение на работните заплати у нас между 5 и 20%. По думите му това важи особено много за тежката индустрия.

Димитров обясни, че от синдиката имат достатъчно аргументи, че към момента нашата икономика произвежда повече, отколкото би трябвало да получават те. Именно по темата за заплащането на труда у нас КНСБ ще организира национална тристранна конференция на 28 април в София.

Участие в нея вече са потвърдили министър-председателят и някои ключови министри, като поканени са и всички организации на работодателите. Предложенията на синдиката, които ще бъдат изложени, са свързани с дефинирането на по-ясен механизъм за определяне на размера на работните заплати.

„В момента това не фигурира в закона", обясни Пламен Димитров. От КНСБ искат промени в процесите и механизмите на колективно трудово договаряне, с които да се изясни как се формира системата на заплащане, както и как се оценява самият работник.

Пред мен стоят 30 страници конкретни предложения за промени в Кодекса на труда", коментира още Димитров. Той беше категоричен, че ще поискат да чуят властта на най-високо ниво, законодателя и работодателите за това дали има начин заплащането на труда в България да бъде регламентирано и много по-справедливо. „Искаме законови промени, които да възстановят нарушения баланс", заяви Пламен Димитров.