​Погват амбулантните търговци на свещи в столицата

Незаконните търговци ощетяват църквата със стотици лева

Столичният инспекторат и служители на Общинската полиция и СДВР тръгват на лов за незаконна амбулантна търговия със свещи.

Това ще помогне на софиянци да не бъдат притеснявани от нагли търговци на църковни свещи, които всячески се опитват да им пробутат некачествена стока в навечерието на Великден.

Проверките ще текат в нощта на събота срещу неделя, съобщи за „Новинар” шефката на инспектората инж. Веска Георгиева. Според нея никак не е редно, нито пък в духа на традициите, гражданите да бъдат преследвани от досадните търговци, вместо спокойно да посрещнат Великден.

„От незаконната търговия са ощетени и храмовете, тъй като продажбата на църковни свещи по време на празниците е един от основните им приходи”, коментира тя. Глобата за незаконния алъш-вериш е от 50 до 500 лева.

Все още продължава традиционното пролетно почистване на столицата, което започна в началото на април, каза още Георгиева. До момента са извозени над 2000 тона едрогабаритни отпадъци и са изринати близо 3000 тона боклук от нерегламентирани сметища.

Извозени са и над 44 тона биоразградими боклуци, сочат данните за свършената работа до момента, публикувани на сайта на Столичната община. „За съжаление тази година пролетното почистване се провежда при лоши метеорологични условия и гражданите не са така активни, но въпреки това междублоковите пространства са чисти, а градинките пред блоковете са разкопани и в тях се засаждат цветя”, посочи Георгиева.

„Все пак почистването все още не е приключило и се надявам, че със затоплянето и подобряването на времето хората ще се включат по-дейно”, допълни тя. По думите на Георгиева през последните години най-активно в кампанията се включват жителите на район „Красно село”.

Тя подчерта, че въпреки празниците и почивните дни София не е останала без надзор. „Дори в момента колегите проверяват за запушени шахти и възможни наводнявания на улици”, изтъкна началникът на Столичния инспекторат. Служители на инспектората следели и нивата на реките, въпреки че това не е тяхно задължение.