Златните правила за хранене от Аюрведа

Всеки човек има свой естествен темперамент, който е определен още преди раждането и представлява генетичен код

Аюрведа е древна индийска система за природна и холистична медицина. Когато се преведе от Санскрит, Аюрведа означава “наука за живота” (на санскрит коренът Аюр означава “дълголетие” или “живот” и веда означава “наука”).
 
Докато традиционната медицина чрез лекарства има тенденция да се съсредоточава върху лечението на болестта, Аюрведа ни дарява с познания за това как да се предотврати заболяване и как да се премахне причината за него, ако то се случи.
 
Според Аюрведа всеки човек има свой естествен темперамент, който е определен още преди раждането и представлява нещо като генетичен код. Това „биологично настроение” се нарича „доша” и именно то предопределя функционирането ни на физическо, физиологическо, психологическо и емоционално ниво.
 
В нас нищо не е статично и енергията протича през тялото ни постоянно и във всеки един момент има определен тип доша, който доминира и ръководи функциите му. Тези три типа доша могат да съществуват паралелно, но винаги един от тях е най-характерен за всеки от нас.
 
Вата доша (въздух и ефир)
Тези хора обикновено са високи и слаби, малко „сухи” и леки. Винаги са в движение, живеят в бърз ритъм. Идеалисти, с талант за общуване, въображение и разностранни интереси. Настроението им обаче е непостоянно. Намират се в постоянно психическо напрежение, което може да доведе до умора. Необходими са им спокойни физически занимания, за да намерят отдих и душевно равновесие.
 
Пита доша (огън и вода)
Средни на ръст, подвижни и вдъхновени по природа. Организирани, ефикасни, енергични, решителни, но може да им липсва търпение, да станат прекалено критични, авторитарни и дори агресивни. Духът им винаги е нащрек, въпреки че познават и периоди на безразличие. Склонни към спорт, телата им са стегнати. Трябва да поддържат формата си с упражнения за разтягане, които ще им помогнат и да овладеят склонността си към гняв.
 
Кафа доша (вода и земя)
Комбинация от нежност и сила, солидни физически. Чувствителни, състрадателни, лесно общуващи. Могат да изпадат в състояния на тъга и депресия, ако не овладяват правилно енергията си. Вреди им заседналият начин на живот. Имат нужда от динамична физическа активност, за да компенсират естествената си склонност към летаргия.
 
Златните правила за хранене ни помагат да поддържаме трите доши в баланс.
 
* Готви с пресни плодове, характерни за сезона и произведени в близост до твоето населено място. Избягвай консервите и замразените храни.
 
* На всяко хранене консумирай бобови или зърнени храни – те снабдяват организма с нужните му аминокиселини. Правилната пропорция е два пъти повече зърнени храни, отколкото бобови, и толкова зеленчуци колкото зърнени продукти. Не комбинирай повече от три зеленчука на едно хранене.
 
* Доизяждай храната не по-късно от следващия ден след приготвянето й – престоят в хладилника я лишава от нейната „прана“, енергията на хранителните вещества.
 
* Не прекалявай със суровите плодове и зеленчуци, по-добре е да ги консумираш варени и най-вече сутрин.
 
* Не гладувай. Ако искаш да спазваш диета, по-добре заложи на консумацията на един единствен продукт (ориз или леща например) веднъж седмично или няколко дни един след друг, ако се стремиш към по-сериозна детоксикация.
 
* Не яж, ако не чувстваш глад – задоволи се с изпиването на чаша вода.
 
* Използвай подправки. Добавяй ги към храната в началото на готвенето. Джинджифилът е необходим за всеки тип доша.
 
* Съчетавай 6-те вкуса на аюрведа: сладко (плодове, мляко, ориз, сладки картофи…), солено (морски дарове), кисело (цитрусови плодове, кисело мляко), горчиво (спанак, зелени зеленчуци), лютиво (пипер, джинджифил, ряпа) и адсрингент (бобови храни, зеле).
 
* Храни се достатъчно, но без да прекаляваш. Дъвчи добре всяка хапка.
 
* Готви храната продължително, на тих огън, така няма да се промени природата на хранителните съставки.

От: http://www.ayurvedabio.com