Мартин Минков: Ако РС Македония остане в чакалнята на преговорите за ЕС, може да се изострят отношенията на Балканите

Кълбото от проблемите със съседи ни трябва да започне да се разплита, но не с ултиматуми, смята още Мартин Минков

Мартин Минков

Мартин Минков

"Налице е буря на антибългаризъм в Република Северна Македония. Но кълбото от проблеми между България и РС Македония  трябва да започне да се разплита, но не с ултиматуми." Това коментира пред БНР журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков във връзка със заявената позиция на България, че  не може да подкрепи преговорния процес на Република Северна Македония с Европейския съюз. 

"Думата вето е много силна, умишлено не искам да я употребявам, но последиците от едно окончателно вето, ако не бъде решен проблемът в обозримите няколко седмици, нещата ще се задълбочат", смята още журналистът.

Той определи премиера на РСМ Зоран Заев като политик с трезво отношение към България като близък съсед и приятел, който извежда напред прагматичния подход.

"За съжаление той ще отнесе и негативи, защото крайно антибългарски настроената ДПМНЕ (ВМРО-ДПМНЕ - б.р.) гради своя национализъм на антибългарска основа. Можем да си представим каква атмосфера се създава в момента в Северна Македония".

Според него съчетаването на защитата на българския интерес и права по отношение на историята трябва да става и с прагматизъм, и с поглед към бъдещето. 

По думите на Мартин Минков и България, и РС Македония имат интерес от приобщаването на Северна Македония към ЕС, важното е тя да отговори на критериите, на базата на които да започне преговорите.

"Вярно е, че нашите позиции рязко се втвърдиха през последните месеци. Всички проблеми, които реално и латентно съществуваха в нашите отношения от признаването на Македония досега, рязко се изсипаха на масата. На първо място - историята, на второ - езиковият проблем, на трето - евентуалните малцинствени претенции от тяхна страна към България, на четвърто - какво правим с прагматичния подход, с отварянето един към друг, т.е., с изпълнението на Договора, който подписахме, къде е неговото съдържание. Всичко това го поставихме наведнъж".  

Журналистът беше категоричен, че България не е съумяла да изгради стратегия на поведение спрямо тази чувствителна тема - т.нар. македонски въпрос:

"Нямахме стратегия, нещата се развиваха на импулси. България нямаше стратегия на поведение. Ако бяхме успели да постигнем един вътрешен политически консенсус - първо сме българи. Всички посещения на високо равнище в този период минаваха много добре, но след това тази готовност си оставаше само на хартия. В 21-ви век сме къде е железницата, къде е това шосе? ... В крайна сметка ние оставаме затворени един към друг".

Като крайно недостатъчно определи Мартин Минков общуването между двете страни.

"Лошото е, че непознаването е в духовната сфера, ние се познаваме на битово ниво", посочи журналистът. 

Според него оставянето на Северна Македония в чакалнята на преговорите за присъединявана към ЕС запазва не малка доза нестабилност в тази държава и някакъв външен натиск върху нея може да изостри много отношения на Балканите.