Безпрецедентна „феминистка стачка” в Испания, отмениха 300 влака

Испанските закони не позволяват стачки само на единия пол, така че мъжете са приветствани, ако решат да подкрепят протестите

Жените в Испания отбелязват Международния ден на жената с безпрецедентна стачка срещу половото неравенство и сексуалната дискриминация, съобщава БиБиСи.

Жените спират работа като част от 24-часова стачка, организирана от Комисия "8 март" и подкрепена от 10 профсъюза и от някои от най-високопоставените жени в испанската политика.

Запланувани са стотици маршове с лозунга "Ако ние спрем, светът спира".

Организаторите призоваха жените да спрат работа, да не харчат пари и да прекратят домашната работа за днес.

Транспортното министерство обяви, че за днес ще бъдат отменени около 300 влака. Транспортната мрежа в Мадрид също е засегната.

На повече от 200 места ще бъдат организирани подобни събития, включително Мадрид, Барселона, Билбао и Валенсия.

Комисия  "8 март" стои зад стачката. Тя призова за свободно общество от сексуално потисничество, експлоатация и насилие. Вестник El Pais пише, че много сектори ще бъдат засегнати. Изданието цитира социологическо проучване, в което са участвали 1500 души. То показва, че 82% подкрепят стачката, докато 76 процента са на мнение, че жените в Испания имат по-труден живот от мъжете.

Феминистки организации искат жените да стачкуват, да покажат колко важно е отсъствието им, но испанските закони не позволяват стачки само на единия пол, така че мъжете са приветствани, ако решат да подкрепят протестите.

Международният ден на жената се отбелязва в десетки държави по света.