"Зелените" с три въпроса към Еврокомисията по казуса "Пирин"

В рамките на три седмици трябва да получат позицията от ЕК

Активисти от партия "Зелените" са отправили в четвъртък парламентарен въпрос на Европейската комисия по казуса с Национален парк Пирин. От формацията са входирали питането си чрез групата на "Зелените" в Европейския парламент този четвъртък (18 януари 2018 г.)

Конкретните им въпроси са три:

1. Как Комисията оценява промените в плана за управление на Пирин, липсата на оценка за въздействието му върху околната среда и начина на приемането му от Министерския съвет?
2. Уверена ли е Европейската комисия, че законодателството на Европейския съюз е спазено?
3. Какъв е статутът на разследването 6240/14/ENVI. (В Европейската комисия в момента тече разследване за възможни нередности при дейности по заменянето на съоръжения от страна на концесионера на ски зоната в Пирин. - бел.ред.)

"Зелените" са въвели въпросът като "спешен" и Европейската комисия е длъжна да отговори писмено в рамките на три седмици. При неспешен въпрос срокът е шест седмици.

Стъпката е логично продължение на коментар на съпредседателя на Зелените в европарламента Ска Келер по-рано тази седмица. Новите въпроси по темата показват, че казусът ще бъде на дневен ред по време на цялото ни европредседателство.