Зеленчукова супа с киноа

Добавете в супата на големи парчета и бяло саламурено сирене или фета, за да й придадете чудесен аромат

Продукти

За 3 порции
300 г киноа (добре изплакната и изцедена)
700 г домати (от консерва, отцедени)
1 глава лук (нарязан на ситно)
3 моркова (нарязани на ситно)
2 стъбла целина (нарязани на ситно)
300 г сезонни зеленчуци (тиквички, чушки и др. нарязани на ситно)
6 скилидки чесън (смачкани)
1 л зеленчуков бульон
300 мл вода
100 г къдраво зеле (нарязано)
1 ч.л. лимонов сок
2 бр. дафинов лист
пармезан или краве сирене
чили
сол и пипер

Инструкции:

Първата стъпка от рецептата за зеленчукова супа с киноа е да сотирате лук, моркови, целина, сезонните зеленчуци и щипка сол. Гответе, докато лукът омекне (6-8 мин.).

Добавете чесъна, мащерката и доматите. Разбърквайте от време на време.

Добавете киноа, бульон и вода. Сложете 2 броя дафинов лист и щипка чили. Увеличете температурата и кипнете. Покрийте с капак и оставете да къкри.

Гответе за 25 мин., след което махнете капака. Добавете зелето и оставете да къкри още 5 мин.

Свалете от котлона, извадете дафиновия лист и добавете лимоновия сок. Овкусете със сол и пипер.

Сервирайте, като гарнирате с пармезан, съобразявайки грамажа с указаното количество в режима ви. Ако предпочитате, може да добавите в супата и бяло саламурено сирене или фета – добавете го на големи парчета в супата на по-ранен етап, за да придаде чудесен аромат. 

(topforma.bg)