Заподозрените за атентата в Барселона се изправят пред съда

Съдбата им е в ръцете на съдия Фернандо Андреу - какво ли ще реши?

Четирима от основните 12 заподозрени за терористичната атака на булевард "Ла Рамбла" в Барселона и опита за нападение в Камбрилс се изправят пред испанския съд. Според събраните доказателства до момента съдия Фернандо Андреу ще трябва да реши дали те да останат за постоянно в ареста, информира abc.es.  

Първият задържан по случая бе Дрис Оукабир. Неговото име се свързваше с наемането на минивана-убиец на "Ла Рамбла". Той се предаде сам в полицията няколко часа след атентата, признавайки че брат му Муса Оукабир е откраднал документите му. 

21-годишният Мохамед Хоули от Мелиля е вторият задържан. Той е тежко ранен след експлозията в къща в Алканар, станала на 16-и август, - ден преди атентата в Барселона. За него се знае, че се е интегрирал добре в обществото в Рипол, тъй като е учил в гимназията "Ават Олиба" и е играел в отбора по футбол на училището "Sala Ripoll". Вчера сутринта той бе отведен с линейка от болницата до ареста в селището Трес Кантос, близо до испанската столица Мадрид. 

Другите двама задържани са мароканците Мохамед Алла и Сал Ел Кариб. Мохамед Алла на 26 години от Мароко е най-големият от тримата братя Алла, свързани с атентата в Испания. Той е задържан като заподозрян в членство в джихадистка клетка, извършила атаката на 17 август. По информация, изтекла в испанската преса, през януари 2015 г., след нападението срещу сатиричното списание "Шарли Ебдо", в профила си във Facebook той пише: "Обичам своя пророк!" 

За 34-годишния Сал Ел Кариб се знае, че е бил собственик на локуторио (компютърна зала с телефонни кабини, бел. ред.), чрез който са изпращани пари в Мароко и са купувани самолетни билети. Смята се, че той е оказвал логистична помощ на терористичната група. 

Припомняме, че за атентатите в Барселона и Камбрилс, при които загинаха 15 души, беше запозодозряна група от 12 мъже. От тях четирима са задържани, петима бяха убити в селището Камбрилс, близо до Тарагона, двама починаха при взрива в къща в Алканар на 16-и август, а 22-годишният Юнес Абуякуб, когото полицията посочи като физически извършител на атентата в Барселона, бе убит на 21-и август от Жандармерията. 

Полицията предполага, че организатор на терористичната клетка е имамът в една от джамиите в Рипол - Абделбаки Ес Сати. Той загина при експлозията в апартамент в Алканар, в който са се произвеждали експлозиви. Полицията проучва чуждестранните връзки на атентаторите.