Задава се криза в млечния сектор и фалити на производители

Въпреки че преработвателите предпочитат българското мляко, ще трябва да набавят вносно и да вдигнат цените

Въпреки че преработвателите предпочитат българското мляко, ще трябва да набавят вносно и да вдигнат цените

Криза в млечния сектор и фалити на фермери прогнозираха от бранша заради влязлата в сила Наредба 2 за събиране и пререботка на суровото мляко. Според животновъди изискванията към тях са завишени, а в същото време държавата не е осигурила условия за изпълнение на Наредбата, съобщи БНТ. 

Производителите са категорични, че ако изискванията не бъдат преразгледани, това ще доведе до повишение на цените на млечните продукти.Така, въпреки че преработвателите предпочитат българското мляко, ще бъдат принудени да набавят нужните си количества с вносно. Въпреки завишените изисквания към родните стопани, държавата не е предоставила необходимите условия за изпълнение им, категорични са от бранша. Държавните лаборатории за приемане на проби са само в София и Хасково. "Това означава, че фермерът трябва да вземе пробата, да я придвижи със собствен транспорт до лабораторията, да изчака, докато тя бъде приета и съответно да се прибере. Това означава един ден", каза Матански. 

Преди месец са открити частни акредитирани лаборатории в Пловдив и Русе, които разполагат със собствен транспорт, но според производителите и те не са достатъчни, защото пробите за анализ се натрупват и там. "Към момента напливът е доста голям, защото фактът, че само две държавни лаборатории досега работеха тези проби, създаде това забавяне в този процес", коментира Петър Григоров - управител на акредитирана лаборатория. 

Част от стопаните се притесняват и относно прецизността на изследваните проби. Според производители Българската агенция за безопасност на храните е трябвало да проведе обучение на така наречените пробовземачи на млякото, но това все още не е направено. От бранша обявиха, че ще търсят начин за промяна на спорната наредба.