За минаване на червено и неспиране на зебра вече ще се взима книжката

Гумите ще трябва да са с по-голям грайфер

За минаване на червен светофар и неспиране на пешеходна пътека вече ще се отнема временно книжката, това предвижда проект на нов Закон за движение по пътищата. Днес той беше публикуван за обществено обсъждане, а в понеделник се организира и дискусия по него. Срокът за лишаването от право за управление за всяка нарушение ще се определи допълнително.

Отнемане на свидетелството за управление за различен срок се предвижда също при каране в насрещното по автомагистрала или скоростен път, организиране и участие в т. нар. гонки, навлизане след временен знак, забраняващ това, превишаване на разрешената максимална скорост в населено място с над 50 км/ч и сядане зад волана след употреба на алкохол или наркотици.

Временно без книжка ще остават и водачите, които в рамките на две години имат три или повече акта. При съставен фиш или акт, свидетелството за управление ще се взима и на чужденци, които нямат адресна регистрация, докато не си платят глобата.

Гумите ще трябва да са с по-голям грайфер

С промените се въвежда и по-голяма задължителна дълбочина на протектора на гумите. До сега минимумът беше 0.5 мм, а предложението е грайферът да е поне 1.6 милиметра. От 15 ноември до 1 март всички превозни средства трябва да са с гуми с протектор от поне 4 мм, или зимни с до 1.6 мм. Зимата в колата задължително трябва да има веригите за сняг.

Санкциите за най-тежките нарушеня на пътя остават без промяна, като повтарят тези, въведени с последните промени на сегашният Закон за движение по пътищата. Остава спорния момент с даването на новите водачи на 2/3 от максималния брой контролни точки.

С новия Закон за движение по пътищата се допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2.5 тона върху тротоарите, ако откъм страната на сградите остава разстояние от най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци. Забранява се паркирането на разстояние по-малко от 21 метра преди пешеходни пътеки, и на по-малко от 5 метра преди кръстовища без зебра на тях.

За пътуващите в автобуси остава задължението да си поставят предпазните колани, ако в превозното средство има такива.

За каране без винетка ще се спира колата от движение

Нов момент е, че за каране без винетка, автомобилът ще се дерегистрира служебно за месец. Отделно ще се дължи и съответната глоба, която за леките коли е 300 лева.

Остава и спорната санкция за спиране на автомобила от движение за месец, независими кой е собственика, ако той се управлява от пиян, дрогиран или човек без книжка.

За шест месеца ще бъдат дерегистрирани и колите, обозначени като таксита, но водачите, на които нямат съответното удостоверение и регистрация в общината.