Ядливите "шишарки"

Артишокът всъщност представлява неузрелите цветни пъпки на голямо растение, член на семейството на магарешкия бодил

На пръв поглед изглежда като голяма зелена шишарка, но за разлика от последната крие мека и ядлива сърцевина. Артишокът всъщност представлява неузрелите цветни пъпки на голямо растение, член на семейството на магарешкия бодил. При консумация, зелените, твърди листа, които го обвиват, се изхвърлят заедно със стеблото и цветните къдрави листенца в сърцевината. 

Как да изберем и съхраняваме?

Когато купувате, избирайте тъмнозелени, тежки за размера си и без петна глави артишок. Те трябва да са твърди и стегнати. Избягвайте тези, които са започнали да се отварят. Ако са добре подбрани, главите артишок могат да се съхранят в хладилник до 2 седмици, без да загубят от качеството си. За целта се измиват и се поставят в найлонова торбичка и веднага се слагат в хладилник.

Как да сготвим?

Ако искате да сготвите цял артишок, отрежете стъблото до основата и отстранете малките твърди листа, които го обгръщат. Може също да отрежете и бодливите връхчета на останалите листа. Поставете зеленчука изправен в тенджера или в подходящ голям съд и налейте вода, колкото да го покрие. Може да се добави прясно изцеден сок от лимон или лайм, за да се предотврати обезцветяване по време на готвене. Похлупете и варете, докато листата започнат лесно да се откъсват (отнема 30 до 45 минути, в зависимост от размера на артишока). Отцедете и отстранете мъхестата неядивна среда (може да се отстрани преди или след готвенето). След варенето внимателно разгърнете листата настрани, за да ги запазите цели. Изтеглете оцветения в светлозелено и пурпурно конус, който открива сърцевината на артишока. Издълбайте го с помощта на лъжица, за да достигнете до високо ценената сърцевина. В един средноголям артишок, (задушен или сварен) се съдържат около 60 калории.

Практически изненадващо малка част

от зеленчука всъщност става за ядене. Затова и артишок се консумира предимно в готов консервиран вариант, но трябва да се има предвид, че вкусът на този от консерва е по-различен от този на пресния артишок, особено ако е маринован с оцет например.

Артишокът е едно от най-древните растения с доказани лечебни свойства.
Той предпазва черния дроб от токсично увреждане и съдейства за бързото му възстановяване при наличие на инфекциозен процес. Продължителната употреба на артишок редуцира нивото на серумния холестерол и триглицеридите. Той стимулира ускореното отделяне на излишни течности и соли от организма.

Листата на артишока се използват за лечение на

жълтеница, камъни в жлъчката, атеросклероза. Този зеленчук е отлична храна за хора, страдащи от диабет. Съдържа цинарин, който влияе на вкусовите възприятия, като подсилва вкуса на храната. Също така е с високо съдържание на калий.

(www.bonapeti.bg)