Православните християни празнуват Томина неделя

През първата неделя след Великден християните почитат паметта на един от дванадесетте Христови ученици - Св. апостол Тома.

В историята Тома е известен с прозвището си Неверни.

След възкресението на Божия син той се явил на учениците си, но Тома не бил сред тях. После апостолите му казали: "Видяхме Господа", но той не искал да им повярва, докато сам не Го види с очите си и докато не попипа Неговите рани ("Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му, няма да повярвам"). Оттам идва и прозвището Неверни, с което е известен Тома.

Осем дни по-късно апостолите отново се събрали, а заедно с тях бил и Тома. Господ отново им се явил. Св. Тома видял раните на Спасителя и станал един от най-жертвоготовните Христови ученици.

Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла или Празна неделя, защото е "празна" откъм работа - в седемте дни не се работи. На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

Имен ден празнуват: Тома, Томислав, Томислава