ВВС: Тереза Мей е готова да хвърли оставка

Тереза Мей обмисля дали да подаде оставка, ако изгуби ключово гласуване за Брекзит следващия месец, съобщи Би Би Си.  Правителството планира гласуване, отнасящо се за митническия съюз, което ще бъде считано за вот на доверие за премиера на Великобритания.  Информацията се появява в момента, когато в британския парламент текат ожесточени сблъсъци за това дали страната трябва да остане в митническото споразумение с ЕС след напускането на съюза. 

 „Няма да оставаме в митническия съюз или да се присъединяваме към някакъв митнически съюз“, заявиха категорично от правителството вчера.   

Група членове на парламента са инициирали гласуването, опитвайки се да наложат мнението си, че Мей не трябва да отстъпва при преговорите с ЕС и да настоява да остане в споразумението.   „Доколкото знам, позицията на премиера беше много ясна. В няколко речи тя заяви ясно, че Обединеното кралство ще напусне единния пазар и митническия съюз“, заяви Сами Уилсън от Демократичната юнионистка партия.   „Това е единственият начин да имаме чиста раздяла и да се възползваме от всички облаги от напускането на ЕС. Тя (Мей) трябва да има предвид, че има значителна част в нейната собствена партия, която няма да търпи никакво отклонение от държавната политика“, добави той.