Вучич клекна пред Могерини: Готови сме да изпълним препоръките на ЕК

Засега оценката, която е получила Сърбия от Комисията е 2.82

Александър Вучич

Александър Вучич

Готови сме да изпълним многобройните препоръки на Европейската комисия. Това е заявил сръбският президент Александър Вучич на пресконференция снощи с Федерика Могерини. Той обаче изтъкнал, че въпросът за Косово е най-важният, заради който е много загрижен, съобщава вестник "Вечерне новости".

Сръбският президент е уверен обаче, че с подкрепата на върховния представител на ЕС Федерика Могерини всички трудности, опасности и пречки, които се намират на пътя на Сърбия може да бъдат преодолени. Президентът на Сърбия заяви, че е доволен от доклада на ЕК за напредъка на Сърбия, който е предимно позитивен и в който се отбелязва посветеността на Сърбия към присъединителните преговори и членството в ЕС, предаде БТА.

Върховният представител на ЕС Федерика Могерини е заявила в Белград, че присъединителните преговори на Сърбия и ЕС напредват добре, макар да има области, в които не е забелязан голям напредък. На съвместната пресконференция с президента на Сърбия Могерини отбелязва, че скоро може да се очаква отварянето на нови глави в присъединителните преговори на Сърбия по време на българското европредседателство.

Могерини подчертава още, че Брюкселското споразумение (за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово - бел. ред.) трябва да бъдат изпълнени изцяло, включително сформирането на Съюз на сръбските общини в Косово. Нейният домакин Александър Вучич й отвърнал, че Съюзът на сръбските общини е единственото неизпълнено задължение от Брюкселското споразумение, пише белградският вестник.

Средната оценка, която Сърбия получи в доклада на Европейската комисия за 2017 г., е 2,82, което е по-слаб резултат в сравнение с предишния доклад, публикуван през ноември 2016 г., когато тази оценка бе 2,96. През 2015 г. оценката на Сърбия бе 3,15, посочва пред в. "Данас" Неманя Тодорович Щипля, главен редактор на портала European Western Balkans. Изданието коментира, че страната е оценена по-слабо в сравнение с 2016 година.