ВСС отказва да прави промени "под натиск" в Наказателния кодекс

Цацаров определи като пълен абсурд ситуация, при която да се пристъпи към промени за неизбежната отбрана

Висшият съдебен съвет се обяви срещу промени в Наказателния кодекс по отношение на неизбежната отбрана. Това стана ясно, след като вчера министрите на правосъдието и вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев обявиха, че са готови да разглеждат и да внесат подобни промени, а поводът е силният отзвук след случая от Пловдив, при който местен лекар уби крадец, а след това бе обвинен от прокуратурата.

В тази връзка днес министър Цецка Цачева е пратила писмо до ВСС, че ще се създаде междуведомствена работна група за изменения в НК. Тя иска ВСС да излъчи свои представители за нея.

ВСС обаче отказа да прати свои представители в работната група към Министерството на правосъдието, съобщава „24 часа”. Съдебните кадровиците са на мнение, че изменения не са необходими, тъй като има богата съдебна практика за неизбежна отбрана и не бива фундаментални неща в наказателното право "да се решават от днес за утре с безкрайно лека ръка", стана ясно на заседанието на ВСС.

„Неизбежната отбрана е стар институт и е свързан с богата съдебна практика. Какво налага промени и защо се внася сега, не пише в мотивите към предложението. Но остава горчив привкус как отново пристъпваме към промени – и на материалните, и на процесуалните закони“, заяви председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Главният прокурор Сотир Цацаров се съгласи с него и добави, позовавайки се на медии, вече има готов проект на промени в НК за неизбежната отбрана, изготвен от вицепремиера Красимир Каракачанов.

"Какво ще прави тази работна група? Няма да изпратя представители на прокуратурата в нея, при това положение не виждам необходимост от това”, попита риторично Цацаров. 

Той определи като пълен абсурд ситуация, при която да се пристъпи към промени за неизбежната отбрана без участието на академичната общност.

Членът на ВСС и бивш наказателен съдия от ВКС Вероника Имова заяви, че институтът на неизбежната отбрана е древен институт, има богата съдебна практика и на Върховния съд, и на ВКС. Посочи, че има и решение на Конституционния съд.

С тези мотиви ВСС единодушно реши да не изпраща свои хора в работната група, а да вземе становище, ако се стигне до обсъждане на готов проект в правната комисия на Народното събрание.