Все пак Тръмп поздрави Путин

Двамата са обсъдили кризата в Сирия и в Украйна

Доналд Тръмп и Путин

Доналд Тръмп и Путин

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, съобщава NBC News, като се позовава на източник от Белия дом. 

По-рано днес представителят на Белия дом Хоган Хидли заяви пред журналисти, че в програмата на Доналд Тръмп не е планирано обаждане до руския президент Владимир Путин.

Според съобщение от пресцентъра на Кремъл обаче Тръмп е поздравил Путин за преизбирането му. Двамата лидери са се обявили за подобряване на взаимодействието между Русия и САЩ в различни области, в това число стратегическата стабилност и борбата с тероризма. В частност била подчертана важността от координиране на усилията за ограничаване на надпреварата във въоръжаването, се посочва в прессъобщението. 

Путин и Тръмп са обсъдили кризата в Сирия и Украйна и са констатирали намаляването на напрежението на Корейския полуостров. Двамата говорили и за продължаване на двустранните контакти, включително с оглед на промяната в ръководството на Държавния департамент на САЩ. 

Особено внимание било отделено на въпроса за провеждане на евентуална среща на върха, посочва Кремъл. В съобщението се уточнява, че разговорът е бил по инициатива на американската страна. Както и че като цяло бил в конструктивен и делови характер, ориентиран към преодоляване на натрупалите се проблеми в двустранните отношения, отбелязва БНР.