Владимир Чуков: Източен Йерусалим е окупирана територия

Има вече една държава, която се присъедини към Тръмп, и това е Чешката република

 „Мисля, че не трябва да стигнем до крайните оценки. Нека да видим реакциите на отделните основни фактори, на опонентите, истинските опоненти на Доналд Тръмп като Иран, като Турция бих сложил вътре, наистина са по-радикални“, това заяви арабистът Владимир Чуков пред Радио „Фокус“ във връзка с решението на американския президент за признаване на Йерусалим за столица на Държавата Израел.: 

По думите му, имаме „червена линия“ за мюсюлманите по отношение на Източен Йерусалим. Нека да кажем, че това е една от светините, беше нееднократно споменато, но и още нещо.

„Ако погледнем съюзниците, включително и ние ЕС, се съобразяваме с решения на Съвета за сигурност.  Международното право много ясно определя статута на Западния бряг на река Йордан и в това число Източен Йерусалим. Това са окупирани територии, тоест статутът няма как да бъде променен, ако реално двете страни не се договорят“, заяви Чуков.

„Ето, ще бъдат свикани събрания както на Арабската лига, така и на Организацията за ислямско сътрудничество. В същото време виждаме съюзниците са по-умерени в своя изказ. Силно негативен, да, но те са по-умерени. Ето така например в саудитските вестници излезе едно заглавие, че Тръмп е помолил Израел да не бъдат толкова „вокални“ в радостта си от признаването на Йерусалим за столица на държавата Израел. Нека да изчакаме, нека да видим как все пак времето ще оцени този акт. Към днешна дата той наистина е неприемлив. Нека да добавим една много интересна подробност, че има вече една държава, която се присъедини към Тръмп, и това е Чешката република. Те са намерили една много интересна формула. Казват, че те признават Йерусалим за столицата, но в рамките на границата от 1967-а. Тоест признават само Западен Йерусалим, но не и Източен. Виждате, това е по-скоро желание за деблокиране на процеса, отколкото за неговото по-голямо замразяване“, казва арабистът. 

"Много често в политиката могат да се случат неща, които най-малко човек може да ги очаква. Все пак нека припомним следното. Видяхме вчера документа, който Тръмп подписа. Това е все пак новата шестмесечна отсрочка за пренасянето на посолството на САЩ в Йерусалим, което не гарантира, че след шест месеца той няма да подпише следваща. Това е игра, това е игра, която може да доведе до много силна ескалация, както говорят някои от наблюдателите", обясни Чуков.