Тригодишна прогноза на финансовото министерство: Безработицата пада до най-ниските си нива от 1990 г. насам

Българската икономика ще се развива по-бързо от европейската, сочи анализът

Владислав Горанов

Владислав Горанов

Ръстът на българската икономика ще е близък до този на световната, инфлацията леко ще се вдигне, сочи новата прогноза на финансовото министерство. Безработицата в България ще падне под 6% още тази година, а през следващите три години ще продължава да намалява, като през 2021 г. ще падне до 5,4%. Това е записано в пролетната редовна тригодишна прогноза на финансовото министерство, обявена на сайта на ведомството. Според бюджетната процедура, тази прогноза се използва като основа за бюджетните разчети.

Ако очакванията на експертите на финансовия министър Владислав Горанов се потвърдят, безработицата ще падне до най-ниските си нива от 1990 г. насам, когато за първи път у нас се отчитат 65 хил. души, като официално безработни. 

Най-голямо търсене на труд се очаква да има в индустрията и при услугите, предвижда прогнозата.

От документа става ясно още, че се предвижда и по-висок размер на минималната заплата (с около 10,9% за тази година), но и увеличение на осигурителната вноска за ДОО с нов 1 процентен пункт.

Според експертите, ръстът на минималната заплата ще продължи да притиска нивото на заплатите и в частния сектор, които ще растат. Финансовият министър Владислав Горанов вече предупреди публично работодателите, че ще вдига минималната заплата, за да предизвика ръст на доходите и в частния сектор.

Ръстът на икономиката също ще се запази висок въпреки очакванията за лекото му забавяне до 3,9% още за тази година. През следващите години до 2021 г. той ще се задържи на нива от 3,7%.

След като през 2017 г. произведените стоки и услуги в абсолютна стойност прехвърлиха 100 млрд.лв., за 2018 г. планът е БВП да достигне 104,6 млрд. лв., през 2019 г. 111,1 млрд. лв, а в края на тригодишния период - през 2021 г. - 124,9 млрд.лв. Темповете на ръст на българската икономика са близки до тези на световната икономика, които се очаква да са 3,9%. Тя ще се развива по-бързо от европейската икономика, за която предвижданията сочат ръст между 1,8-2,3%, става ясно още от документа.

Ускоряване на инфлацията очакват още от финансовото министерство след няколко години на дефлация. Тя започна да расте и от 1,8% тази година през следващите до 2021 г. ще се задържи на нива от 2,1%. Като причини за здравословната инфлация експертите посочват очакваното поскъпване на храните с около 2,5% за тази година, което през следващите две ще се забави.

Стабилен курс на шатския долар спрямо еврото - 1,23 за целия тригодишен период, е заложен в прогнозата.

След леко поскъпване на петрола през тази година очакванията за следващите две са той дори да поевтинява, макар и минимално - с -0,6%.

Чуждите инвестиции ще растат през следващите три години - от 2,2 през 2016 г. до 2,8% от БВП през 2021 г.

Ръст на кредитирането средно с 6% за тригодишния период заради икономическата стабилност и ръста на икономиката са записани още в документа.

Горивата ще поскъпнат с 5,1% през тази година. Прогнозираното нарастване на международните цени на петрола през тази година ще доведе до по-високи вътрешни цени на енергийните стоки в България, като транспортните горива се очаква да са поскъпнали с 5,1% до края на 2018 г., предвижда прогнозата на финансовото министерство. С 2,5% може да поскъпнат услугите тази година, предвиждат експертите.

Рисковете пред реализирането на прогнозните очаквания продължават да са свързани основно с развитието на външната среда и динамиката на международните цени, както и неблагоприятните демографски тенденции в страната, е подчертано в документа. Влияние в низходяща посока върху цените може да окаже нарастването на запасите в САЩ и евентуално неизпълнение на договореното споразумение за ограничаване на добива.