Виорика Дънчила: Уверявам премиера Борисов в подкрепата на Румъния за Българското европредседателство

Когато говорим за Западните Балкани, става дума за Европа, заяви Алексис Ципрас

Виорика Дънчила

Виорика Дънчила

Уверявам премиера Бойко Борисов в подкрепата на Румъния за целите на Българското европредседателство. Това каза Виорика Дънчила, министър-председател на Румъния по време на пресконференция след Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния в Букурещ, предаде Агенция „Фокус“. „Искам да поздравя президента Вучич. Оценявам ролята на Сърбия като фактор за стабилност в Западните Балкани и позитивната роя по отношение на сътрудничеството и помирението в региона. Искам да го уверя в нашата подкрепа в процеса на присъединяване в ЕС. В същото искам да приветствам премиера Бойко Борисов на тази среща и да го уверя в нашата подкрепа за постигане на целите на Българското председателство, където Западните Балкани имат ключово място“, заяви Дънчила. Тя отчете, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е за първи път в Румъния. Тя поясни, че днес е дискутирано икономическото сътрудничество и определянето на конкретни проекти, които четирите държави могат съвместно да реализират, както и за формата 16 + Китай. 

Когато говорим за Западните Балкани, става дума за Европа - целта ни е да развиваме региона и да правим това постоянно дори в най-трудните моменти, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас. „Много съм доволен, че имам възможността да съм тук в Букурещ“, каза Ципрас. Според него четирите страни трябва да си сътрудничат, за да допринасят за мир, стабилност и сигурност в региона.

„Балканите са място, което винаги е имало много предизвикателства. Това е регион, който често пъти е бил изправен пред конфликти, напрежение, но също така на Балканите има и много голям потенциал и ние сме се събрали тук, за да се справим с всички тези предизвикателства. Вярвам, че е изключително важно, че имаме нещо като институция в лицето на този четиристранен формат, който да работи за тези цели. Нашата цел е да сме в подкрепа за балканските държави и да допринасяме за развитието на нашия регион на база на нашите желания и интереси не само на създадения дневен ред от трети страни“, допълни Ципрас. Според него днес повече от всякога има нужда от четиристранния формат.

"Когато говорим за Западните Балкани става дума за Европа", каза той и посочи, че трябва да се помогне на Западните Балкани в пътя им към ЕС и изпълнението на условията за това. "Дискусиите по темата продължават. Дискусиите започнаха по времето на срещата през 2003 г. в Солун, когато темата за Балканите беше поставена на дневен ред, както и членството на България и Румъния . Трябва да продължим това, което стартирахме преди 15 години", посочи още гръцкият премиер и заяви, че това ще бъде продължено на срещата в София на 17 май. Той подчерта, че председателството на България е изключително успешно. "Важно е следващите председателства да продължат линията, свързана със Западните Балкани и ние ще предоставим нашата подкрепа до максимална степен", допълни още Алексис Ципрас.