Велислав Минеков: Налице са редица безобразия на Министерството на културата

Това, че няколко плочки са се счупили не е повод за драма, твърди журналист

Две години след основния ремонт на комплекс "Антична Сердика" се оказа, че част от инфраструктурата е в окаяно състояние. Кой е виновен за поредния ремонт на ремонта и за чия е отговорността за счупените плочки, извадените павета и неработещото осветление?

"Става въпрос за пари. Това не е единичен случай. Налице са редица безобразия от страна на Министерството на културата през последните години. В случая са похарчени 17 млн. и 700 хил. лева и имайки предвид, че гаранцията на обекта е 20 години, всеки сам може да направи изводите си." Това коментира в студиото на "България сутрин" скулпторът проф. Велислав Минеков.

По думите му основният проблем обаче е, че се руши културното ни наследство. 

Не на такова мнение се оказа журналистът Юлий Москов. Според него това, че няколко плочки са се счупили не е повод за драма.

"Трябва да бъде ясно, че всички средства, вложени в ремонта на aнтична Сердика са европейски, българският данъкоплатец не е платил нищо от джоба си. Посочете ми място в света, където тротоарите не се рушат и няма счупени плочки", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Юлий Москов подчерта, че проблемът с отводняването в строителството е основопологащ и в случая става въпрос за огромна площ от над 5 хил. кв. м., чието отводняване, без да предизвика то наводняване на околните улици, е сложен инженерно-технически въпрос. 

"За целта се прилагат нови и необичайни технологии, които в България до момента не са били използвани. Затова е напълно възможно да се появи технически проблем, който не е в резултат от некачествен ремонт или кражба", отсече журналистът.