Възроденият китайски мегапроект край Елин Пелин стана борсов рекордьор

Местната инвестиционна общност може да се похвали с гигант с рекордните близо 13 млрд. лв. пазарна капитализация

Доскоро цялата пазарна капитализация на Българската фондова борса (БФБ) беше под 10 млрд. лв., което е доста незавиден показател за развитието на фоновия пазар на държава с над 90 млрд. лв. БВП. От миналата седмица обаче това се променя ударно и вече местната инвестиционна общност може да се похвали с гигант с рекордните близо 13 млрд. лв. пазарна капитализация.

Това е "Кепитъл консепт лимитед" (CCL), дружеството зад китайския мегапроект "Света София" до Елин Пелин. Той беше обявен през 2014 г., но впоследствие замразен и дружеството дори се свали от борсата през 2016 г. Всичко това само за да изригне отново, след като през септември беше отново допуснато до търговия от Комисията за финансов надзор с над 2.1 млрд. лв. собствен капитал, формиран от придобиване на дъщерни дружества от свързани лица, коментира "Капитал" в свой анализ. Благодарение на една сделка за 300 акции на 6 лв. за брой от миналия четвъртък "Кепитъл консепт лимитед" вече е най-голямата на борсата, като оценката й надвишава тази на всички останали публични компании. А също така надвишава и обявените от самата компания планирани инвестиции в проекта - 1.5 млрд. евро. Случаят напомня за един друг борсов лидер от преди години - "Енергони", което след серия от сделки достигна капитализация от над 2 млрд. лв, но така и не започна дейност.

Вечно неслучващият се проект

Скептицизмът, че проектът край Елин Пелин ще се реализира, идва както от грандоманските суми и намерения, така и от липсата на движение по него вече три години. За него се заговори, след като китайският милиардер Стиван Ло купи голф игрището "Света София" до село Мусачево от Красимир Гергов. Тогава при представянето на проекта редом с изпълнителния директор на българската компания Джози Лок се появи и Александър Томов, който бил поканил инвеститорите. Скоро след това беше купена и куха борсова компания, която е предшественикът на днешното "Кепитъл консепт лимитед" ("Уелкъм холдингс"), чрез което трябваше да се реализира и финансира проектът.

Сега той е възроден и след качването му на борсата от компанията заявиха: "Търговията на тази публична платформа е част от стратегията за управление на капитала на CCL и ще допринесе за поддържане на оптимален кредитен профил и баланс при финансиране на многомилионния пилотен проект "Света София" в община Елин Пелин."

Според информация от дружеството "умният град" е проектиран от хонконгското архитектурно бюро CMDL Architects International и се предвижда партньорство с китайския технологичен гигант ZTE Corp. В рамките му се планира луксозен хотел с 2500 стаи, конгресен и изложбен център, закрит целогодишен аквапарк и редица първокласни развлекателни и бизнес площи. Очаква се да бъдат създадени 1850 постоянни работни места. Сертификатът на "Света София" за приоритетен инвестиционен проект беше удължен от Министерството на икономиката с 2 години, като според плановете новата първата копка трябва да бъде в началото на 2018 г. 

Космическа оценка

Дори така очертаният този път проект да тръгне гладко обаче, това все още прави текущата оценка от 13 млрд. лв. да изглежда неоправдано висока. Според проспекта на компанията към края на миналата година на консолидирано ниво тя е имала едва 500 хил. лв. собствен капитал и над 2 млрд. лв. задължения към свързани лица - основно към акционери. През пролетта на 2017 г. тези вземания са преобразувани в капитал в сделка, чрез която CCL придобива от собствениците си 100% от "България дивелопмънт (холдингс) лимитед", като цената е платена чрез издадени нови акции. Последното е собственик на "Голф клуб" - дружеството, в което е съществуващият и работещ голф и СПА комплекс "Света София", както и на още няколко дружества. Въпросните 2.1 млрд. лв. представляват търговска репутация от разликата между покупната цена при придобиването на "България дивелопмънт (холдингс) лимитед" и нетната справедлива стойност на активите му, която е посочена - 5.928 хил. лв. Или голяма част от активите на "Кепитъл консепт лимитед" е всъщност една счетоводна разлика.

Консолидираните приходи на CCL за миналата година са 1.6 млн. лв., а за полугодието на тази - 952 хил. лв. Компанията завършва 2016 г. на 5.9 млн. лв. загуба, а към средата на 2017 г. се движи на малко над 1 млн. лв. отрицателен резултат. При тези данни съпоставката с 13 млрд. лв. пазарна оценка дава космически съотношения, които трудно могат да се оправдаят дори и със заявените инвестиции за 1.5 млрд. евро в проекта. По данни от проспекта на компанията нейните и на дъщерни дружества сметки са запорирани от края на 2016 г. заради 2 млн. лв. задължения по консултантски договор с българската "Ай Джи Ес мениджмънт" по организиране на срещи с българската държава и помощ при получаване на разрешителни. Към средата на 2017 г. дружествата са погасили част от задълженията си в размер на 953 хил. лв., но сметките продължават да са запорирани. Фирмата е собственост на Иван Саздов, който притежава "Тенис-клуб Банкя" и е приеман за дългогодишен приятел на премиера Бойко Борисов, като е бил председател на инициативния комитет издигнал го за кмет на София през 2005 г. и е ръководел предизборния му щаб.

На БФБ вече има опит с такива щедро оценени компании с големи планове, като досега най-фрапантният случай беше "Енергони". Това беше дружество с план да построи вятърен парк на база на съмнителен патент за поставяне на вятърни перки по планински била. В резултат на него капиталът й надвишаваше 0.5 млрд. лв. а благодарение на сделки на цени над 2 лв. за акция пазарната й капитализация на моменти през 2011 г. надвишаваше 2 млрд. лв.

След сделката от миналата седмица, която роди новия борсов лидер, на второ и трето място по капитализация остават Първа инвестиционна банка с 593 млн. лв. и "Софарма" с 562 млн. лв. Всичко това обаче може да се промени бързо - в момента най-добрата оферта купува за акции на "Кепитъл консепт лимитед" е за 100 броя по 1 лв., а след това търсенето е за 1000 акции по 0.2 стотинки.