"Икар" за цялостен принос към театъра на Васил Михайлов, "Награда за чест и достойнство" - за Иван Иванов

В интервю за БНР обаче Михайлов обяви, че няма да вземе наградата

Иван Иванов

Иван Иванов

Ясни са вече някои от носителите на престижните статуетки. Две отличия се присъждат на изключителни български актьори - Награда за чест и достойнство - за Иван Иванов и Награда "Икар за цялостен принос към театъра" - за Васил Михайлов.

В интервю за БНР обаче Михайлов обяви, че няма да вземе наградата, защото с неговия опит, успехи, грешки си е извоювал привилегията да отказва приятелства, роли и награди. С това той обявява своя протест срещу всичко онова, което "става и не става в театъра".

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев лаконично коментира: "Личен избор на Васил Михайлов е да откаже наградата."

Васил Михайлов е отказвал персонална пенсия, отказа и орден, а през април ще навърши 80 години.

За повече от половин век легендарният актьор се превъплъщава в царе, генерали, политици и дипломати. От Стамболов и Стамболийски – до Крум и Кубрат.

Васил Михайлов още играе на сцената на Театър "Българска армия".

За разлика от него, Иван Иванов – тазгодишният носител на наградата за "Чест и достойнство" напълно се оттегли от професията и заживя далече от шума и суетата.

Когато излиза култовият филм "Всичко е любов", Иван Иванов става известен за една нощ - всички го обожават – ученичките са влюбени в него, а момчетата го имитират. Следват "Комбина", "Лавина", "Мярка за неотклонение". Налага се да го пазят с конна полиция и охрана.

В Младежкия театър го наричат "магнит" – заради пленителната му красота. Иванов е и републикански шампион по джудо. В първи курс в НАТФИЗ се влюбва в актрисата Петя Силянова. Когато се ражда синът му Стефан, Иванов снима "Нощем с белите коне".

Отива в болницата, за да види Петя и бебето и когато се връща на снимки възкликва: "Роди се Гетсби".

Иван Иванов е издал 5 книги поезия и проза, както и няколко пиеси.