Външно: С подписване на Договора Македония потвърди волята си за добросъседски отношения в региона

България ще продължи да бъде активна в подкрепата си за европейската интеграция на РМакедония

Министерството на външните работи на Република България приветства решението на парламента на Република Македония да ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Това се посочва в специално изявление на външното ни ведомството.

С акта на ратификация, според МВнР, се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани.

От Външно посочват и че Република България ще продължи да бъде активна в подкрепата си за европейската интеграция на Република Македония, и напомнят, че това е стратегически избор на нашата държава, залегнал и в приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС.

"Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е основан на споделени европейски ценности, които правят региона по-единен и по-силен", се казва в позицията на министерството ни.

Припомняме, след дълги години на протакане това лято двете страни подписаха под Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Подписите под документа сложиха премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев и го определиха като "исторически момент". Първоначално заявените очаквания бяха договорът да мине през парламентите на България и Македония до края на миналата година.

България е първата държава в света, признала Република Македония