Протестиращите лекари искат включване в съвместната пресконференция на Кирил Ананиев и еврокомисаря Андрюкайтис

В София се провежда неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването, пред НДК се събира протест

Витянис Андрюкайтис (вдясно)

Витянис Андрюкайтис (вдясно)

Неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването се провежда в София. Сред обсъжданите теми са здравословното хранене на децата и достъпността до лекарства.

Две основни теми поставя България за дискусия пред здравните министри. Това е неформална среща и едва ли може да се очаква, че ще протече някакво решение, но дискусията, изчистването на общи интереси, също е достатъчно важно.

Здравословното хранене при децата е една от темите, по които ще се търсят общи политика. На среща пак тук преди месец за здравословното хранене България беше посочена като добър пример за здравословно хранене при децата с обществените поръчки в училищата и детските градини, с програмата "училищен плод".

"Специално внимание ще обърнем на влиянието на средата, на предлагането и на маркетинга на храните. В този дух ще говорим и за общата селскостопанска политика. която може да допринесе за здравословното хранене при децата. Разбира се, че щe обърнем внимание и на ролята на науката, която има възможност да допринесе за целите и приоритетите на здравеопазването", заяви Кирил ананиев, министър на здравеопазването на България.

Витянис Андрюкайтис, еврокомисар за здравеопазване и безопасността на храните посочи: "Днес е важно да изслушаме всички членове специално за бъдещето на здравните политики на европейско ниво в следващите седем години, за да видим как страните заедно могат да действат в сферата на здравеопазването. Доволен съм, че България отвори тази дискусия в рамките на своето председателство. Поздравявам ви."

Втората голяма тема на днешната неформална среща е лекарствената политика. И по-специално предложението на ЕК за съвместна оценка на здравните технологии на европейско ниво в частта им изпитания за клинична ефективност. Вместо да се правят 28 оценки в различните страни, да се прави една. Целта е да се оцени по-бързо ефективността на лекарствата, да бъдат въведени те по-бързо, да се намалят неравенствата между страните.

Предстои много гореща дискусия по тази тема, защото някои от страните са против подобна централизация.

Междувременно пред НДК се събира протест на софийските общопрактикуващи лекари. Те се надяват да има по-добра чуваемост на техните искания. А именно - намаляване на административната тежест при отчитането на някои от техните документи, обвързване на потребителската такса с минималната работна заплата, отпадане на 24-часовото разположение на лекаря. Лекарите ще настояват да присъстват на съвместната пресконференция на здравния министър и еврокомисаря, но дали ще бъдат допуснати, все още не е ясно, предаде БНТ.