В Пловдив експерти обсъждат проблемите в архитектурното наследство

Възможностите на дигиталните технологии за опазване на културно наследство в риск ще бъдат във фокуса на конференцията

Повече от 200 международни експерти са в Пловдив, където участват в конференцията "Културното наследство: За една устойчива Европа", съобщава БНТ. Форумът е част от календара на Българското европредседателство. Кулминацията на двудневната дискусия е тази вечер, когато е церемонията по връчването на Знака на европейското наследство.

Архитектурно-историческият резерват „Старинен Пловдив" е българската номинация за знака на Европейското културно наследство. Затова и посещението на делегатите започна от Стария град. Мокрият калдъръм не създаде трудности на Мартина Нейп, която идва за първи път в Пловдив. Тя е от Шенген, населеното място станало по-известно със споразумението за премахване на вътрешния граничен контрол, отколкото с произвежданото там хубаво вино.

Всичко обичайно е култура. Това е нещо, което свързва хората и, разбира се, показва различията - уникалността. Дава представа колко богати сме всички заедно. Европейския съюз всъщност, това сме всички ние, посочи Мартина Нейп.

Подходът за консервиране и опазване на историческото наследство в Пловдив впечатли и ръководителя на отдела за култура и креативност в Европейската комисия.

Пловдив ще е Европейска столица на културата следващата година. Тук за първи път извън Брюксел ще връчим „Знака на европейското наследство" на девет нови забележителни места, коментира Мишел Мание, директор на дирекция „Култура и креативност" към ЕК.

Съхраняването на историческото наследство е в основата на нашата обща политика - подчерта еврокомисарят по образованието, културата младежта и спорта.

Тибор Наврачич - еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта, отбеляза, че Комисията подкрепя проекти, в които се използват съвременни технологии. Например лазерното сканиране, което картографира исторически сгради, разрушени от земетресения. Данните могат да се използват по-късно за пълната им реконструкция.

Възможностите на дигиталните технологии за опазване на културно наследство в риск ще бъдат във фокуса на конференцията.