Владимир Чуков: САЩ искат ясно да се посочи кой е извършителят на химическата атака в Сирия, а Русия не иска

Според американския проект експертите са абсолютно независими и имат право да отидат на мястото на предполагаема химическа атака

Две са алтернативните философии по случая с предполагаемата химическа атака в Сирия – дали комисията от експерти да бъде напълно независима, или върху нея да се окаже натиск. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков. „Първо, американският проект е подкрепен от 12 страни-членки на Съвета за сигурност на ООН; Русия и Боливия гласуваха „против“, а Китай се въздържа. Така Русия за дванадесети път използва своята възможност за вето.

Според американския проект експертите са абсолютно независими и имат право да отидат на мястото на предполагаема химическа атака, без каквито и да било проблеми от Сирия. Тук идва ключовият момент – много ясно да се посочи кой е извършителят. Руската страна обаче казва: няма да се посочва кой е извършителят, а експертите, които ще отидат, ще са от международната организация за забрана на химическо оръжие, но сирийската страна практически трябва да може да нагласи състав от експерти – такъв, какъвто го иска“, обясни проф. Владимир Чуков. Той уточни, че двата основни проекта за резолюция с тяхната различна логика са предизвикали сериозен дебат в Съвета за сигурност на ООН.