Успех за прокуратурата: Осъдиха антимафиот условно за 1 година

Ивайло Димов упражнявал натиск да се забави разследване срещу лице, което е било задържано при продажба на наркотици,и да има "по-специално отношение" към него

Прокуратурата се похвали с условна присъда от една година с тригодишен изпитателен срок за Ивайло Димов - бивш антимафиот - началник на сектор в Стара Загора, който е бил осъден от Окръжен съд - Сливен, за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение, съобщиха от държавното обвинение.

Присъдата е от вчера, а обвинителният акт е на специализирано звено "Антикорупция" и е внесен през ноември 2016 година. Той е бил за две престъпления - по служба, извършено от Димов в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, и което е осъществено при условията на продължавано престъпление с две отделни деяния (чл. 282, ал. 2 във вр. ал. 1 във вр. чл. 26 ал. 1 от НК" и за склоняване прокурор да наруши свое служебно положение във връзка с правораздаването (чл. 289 от НК).

През октомври 2015 г. в сградата на Съдебната палата Ивайло Димов отишъл при Окръжния прокурор на Стара Загора, при зам. окръжния прокурор, както и при председателя на Окръжния съд - Стара Загора, като поискал да се забави разследване срещу лице, което е било задържано при продажба на наркотици, и да има "по-специално отношение" към него. Димов поискал още и образуваното по случая дело да бъде решено със споразумение при благоприятни за криминалното лице условия.

Прокуратурата съобщава, че магистратите отклонили искането на Димов, защото не можели да въздействат на наблюдаващия прокурор. Това обаче не отказало антимафиота и в период на месец се опитвал да склони обвинителя по случая да го приключи "благоприятно" за обвиняемия. За това деяние на Димов е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 289 НК.

Обвинението на прокуратурата гласи още, че в периода март-април 2016 г. Димов отново се срещнал с административния ръководител на Окръжен съд - Стара Загора, както и с административния ръководител на Окръжна прокуратура - Стара Загора, и отново поискал да бъде сключено споразумение със задържаното за продажба на наркотични вещества лице. Настоял и да се определи на обвиняемия по-леко наказание, тъй като досъдебното производство вече било внесено в Окръжен съд - Стара Загора.

В тази част Димов е бил оправдан, като това ще бъде протестирано от прокуратурата, става известно от съобщението.