Унгарските социалисти с още по-лява програма, готвят се да свалят Орбан

Проучвания показват, че Воктор Орбан продължава да е фаворит, с шансове да спечели трети мандат

Виктор Орбан

Виктор Орбан

Проучвания показват, че Воктор Орбан продължава да е фаворит, с шансове да спечели трети мандат
Унгарската социалистическа партия измести програмата си още по-наляво в опит да спечели повече подкрепа, преди да започне кампанията си за изборите догодина, съобщи "Ройтерс".

Целта на социалистите е да разширят базата си, преди да започнат да търсят съюзници, заедно с които да се опитат да свалят от власт премиера Виктор Орбан. Проучванията показват, че той все още е категоричен фаворит и вероятно ще спечели трети пореден мандат на изборите идния април.

Лашло Ботка – 44-годишният социалистически кмет на южния град Сегет и кандидат за премиер, заяви, че единственият начин Орбан да бъде победен, е да има общ ляв кандидат. Социалистите имат много повече подкрепа от останалите партии в същия спектър.

Ботка иска партията да бъде изместена още по-вляво, за да изпъкне между другите. Той се опитва да се свърже с избиратели, отказали се от социалистите. Неуспешната им икономическа политика и корупционни скандали доведоха до смазваща загуба през 2010 г., от която партията още не се е възстановила.