Анкара не приема партньорство с ЕС, различно от членство, плаши със сделката за мигрантите

Челик предупреждава, че сегашната ситуация не дава на Турция никаква причина да поддържа споразумението с Блока

Омер Челик

Омер Челик

Турция ще отхвърли всяко предложение за партньорство с Европейския съюз, различно от членство. Тази позиция изрази министърът по европейските въпроси Омер Челик, като предупреди, че сегашната ситуация не дава на Турция никаква причина да поддържа споразумението за мигрантите с блока, предаде "Ройтерс".

"Привилигировано партньорство или други подобни подходи, не приемаме нищо от това сериозно. На Турция не може да се предлагат подобни неща", подчерта Челик. "Както и да се нарича, привилгировано партньорство или сътрудничество срещу тероризма, подобно предложение дори няма да се обсъжда в Турция", допълни той.

Преди две седмици френският президент Еманюел Макрон каза, че ситуацията в Турция не позволява да се постигне напредък в продължаващите вече десетилетия опити на страната да се присъедини към ЕС. Той отбеляза, че трябва да се промени фокуса в дискусиите и спомена възможността за партньорство, което не е пълно членство.

ЕС е обезпокоен от действията на Турция срещу заподозрени за организирането на проваления опит за преврат през 2016 г. Около 50 000 души бяха арестувани, а 150 000, включително журналисти, учители и съдии, бяха уволнени.

Челик отбеляза, че ЕС не спазва всички части от споразумението за спиране на притока от мигранти на Запад в замяна на 3 милиарда евро финансова подкрепа за Турция и друга помощ.

Финансовата помощ "не работи добре", не са отваряни никакви нови глави в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и няма развитие по разширяването на митническата сделка между ЕС и страната. "Технически няма никаква причина Турция да поддържа сделката", допълни Челик.