Туроператорите скочиха срещу Ангелкова, искат оставката й

Националната туристическа реклама е лишена от стратегическа визия, твърдят от Асоциацията на БГ туроператори и туристически агенции

Ангелина Ангелкова

Ангелина Ангелкова

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти настоява министърът на туризма Николина Ангелкова да подаде оставка заради "липса на професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми на българския туризъм".Това обявиха в студиото на "България Он Еър" Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции и Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

"Посочените данни за броя туристи се преувеличават. А националната туристическа реклама е лишена от стратегическа визия, туристическият маркетинг е хаотичен. Освен това пикът на записванията за летните почивки в страната ни е през месеците ноември, декември и януари. Никъде наоколо обаче не виждаме рекламни кампании", коментира Димитър Попов.

Той посочи още, че общественото мнение се манипулира систематично за истинското състояние на входящия туризъм в България с погрешни данни за броя на чуждестранните туристи, надвишаващи значително реалния брой.

"Към края на месец септември 2017 г. броят на посетителите на страната ни е 9,5 млн. души. Министерството на туризма съобщава за по-малко, тъй като не биват отчетени хората, които идват на посещение при близки и роднини и деловите пътувания, които пък от своя страна също подобряват местния бизнес и икономика и трябва да бъдат включени в списъците", категоричен бе Румен Драганов.

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти се възмущава, че въвеждането на автоматизирана Единна система за туристическа информация ЕСТИ, от която се очакваше да стане ключов инструмент в борбата със сивата икономика, продължава да се бави.