Цветанов: Взаимодействието между институциите ще гарантира просперитета на българските общини

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

Срещата с НСОРБ ще даде ясен знак за взаимодействието и взаимната подкрепа между институциите. Това каза председателят Вътрешна комисия и на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на работната среща- дискусия по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи, която се провежда в зала „Изток“ на парламента, предаде  „Фокус“.

„Убеден съм, че днешната среща ще даде много ясен знак за институционалното взаимодействие и взаимната подкрепа, която трябва да дават институциите, за да се постигат основните цели. Това е да гарантираме сигурността, развитието и просперитета на българските общини“, каза Цветан Цветанов.

В съвместния дискусионен форум освен Цветанов участват председателят на парламента Цвета Караянчева, Ивелина Василева, председател на Комисията по околната среда и водите, Искрен Веселинов, председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, депутати, зам.-министри от правителството, Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател Националното сдружение на общините в Република България, както и кметове на различни общини. 

"Тази среща е доказателство, че проблемите на българските общини са сред основните приоритети на законодателната власт", заяви Цвета Караянчева. 

"Именно местната власт е най-близко до хората и е най-добре запозната с проблемите им. Нашата цел е да приемем едно добро законодателство, което да носи ефективни ползи на българските граждани. Надявам се, че съвместната ни работа ще продължи да дава добри резултати", пожела тя. "Законите, които ще дискутираме днес, са много важни за местната власт", разкри Даниел Панов. 

"Въпросите, които ще обсъдим, са два - функциите на общините при опазване на обществения ред и функциите на общините при управлението на язовирите. И двете теми са много дискутирини в последните дни. За нас е много важно и по двата въпроса да има решения и те да влязат бързо в законодателната система. Ние винаги сме имали добри контакти и добри отношения с парламента и се надявам, че това ще продължи", добави той. Ивелина Василева и Искрен Веселинов също изказаха очакванията си, че днешната среща ще даде ползотворни резултати. 

"Надяваме се да има адекватна комуникация между нас, защото това е важно за всички български граждани. Целта ни е да работим за тях", обявиха те. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че Закона за частната охранителна дейност са необходими и ще са полезни за местната власт. "Целта на Закона за частната охранителна дейност е да се помогне на общините и да се защитят гражданите. Тук никой не говори за изземване на функциите на държавата и МВР. Говорим единствено за превантивна дейност и защита на гражданите. Назначаването на един общински полицай излиза в рамките на над 2000 лева. Един частен охранител ще излезе много по-евтино на общинската администрация. Трябва да можем действително да приемем устойчиви закони и да бъдем в полза на всички общини, без значение кмет от коя партия ги управлява", добави от своя страна Цветанов.

Депутатът от БСП Красимир Янков заяви от своя страна, че със Закона за частната охранителна дейност се правят опити да се приватизират дейностите на МВР. "Явно е имало предварителна среща между кметовете на ГЕРБ и депутатите от управляващите. С изказването си Живко Тодоров явно недоволства от изпълнителната власт. А дали недоволоства от избирането на Бойко Борисов за премиер? Г-н Тодоров, вие явно не може да си свършите работата и за това говорите тези неща. С този закон държавата абдикира от задълженията си", категоричен беше Янков. "Тук сме се събрали не да гласуваме Закона за частната охранителна дейност, а да ги обсъдим. Трябва да отговорим на очакванията на хората. Не трябва да делим кметовете на наши и ваши. Това не е целта на тази среща. Трябва да водим диалог", отговори Цветанов на Янков. 

Ще помогнем на общините като им дадем възможност процент от глобите от нарушителите по пътищата да отива за тях. Във връзка с видеонаблюдението, Цветанов посочи, че през 2011 г. се е дала възможност 50 % от глобите на нарушителите да се инвестират в изграждането на инфраструктура.

„Можем да помогнем на общините като дадем възможност част от този процент да отива и за тях. Знаем, че общината, респективно кметската администрация може да бъде по-добър стопанин“, поясни Цветанов. По отношение на общинската полиция, Цветанов коментира, че първите законодателни промени са били за възможността да се въведе общинска полиция. 

„Впоследствие се установи, че този законов механизъм няма да сработи в пълния си обем, защото се оказа, че за да може да създадеш общинска полиция, трябва да имаш необходимото финансиране. Знаем какви са бюджетните възможности. Тук мога да кажа, че както общините Стара Загора, Варна, Пловдив, София, си създадоха възможност да създадат такава общинска полиция. Тя в никакъв случай не може да запълни вакуума“, заяви Цветанов. Той обърна внимание на Закона за частната охранителна дейност, който се дискутира публично от 2016 г. Цветанов поясни, че поради предсрочното прекратяване на мандата на 43-ия парламент, той не е могъл да влезе в пленарна зала, за да бъде обсъждан и разгледан. 

„Това, което направихме в рамките на последните 4 месеца е действително този законопроект да бъде обсъден и да могат да участват всички“, поясни Цветанов. 

Той уточни, че в момента тази тема е станала един възможен фокус за политическо говорене, а не за решаване на проблемите. „Колеги, издръжката на един полицай, когато се създава общинска полиция, са необходими финансови изражения от 2400-2700 лв.“, каза той и поясни, че като се сложат обезщетенията се получава една голяма разходна част, която бюджетът на общините не може да го осигури. „Затова се взе това нещо и знаем, че в немалко от случаите българските общини разчитат с договорните отношения с частните охранителни фирми“, коментира Цветанов. По думите му така ще може да се покрие по-голям периметър.