Цветанов: Най-важното за Западните Балкани е евроатлантическата ориентация

Еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел определи днешното заседание на Европол като исторически момент

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

Най-важното за Западните Балкани е евроатлантическата ориентация. Това коментира днес по време на пресконференция председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Днес в София бяха приети процедурните правила за парламентарен контрол върху работата на Европол, а брифингът се проведе заедно с Мария Габриел, Клод Мораес, Джулиан Кинг и Роб Уейнрайт. „Ако Европол не постигне необходимия ефект, означава, че в Европа ще има бели полета“, посочи Цветанов. По думите му агенцията трябва да стане привлекателен център за всички държави от Съюза. Той говори и стратегическо партньорство. „Убеден съм, че с това, което предстои да направи Европол в следващите години, ще можем да гарантираме сигурността на ЕС“, смята още политикът. 

Цветанов благодари за голямата ангажираност през шестте месеца. Председателят на ПГ на ГЕРБ обясни, че около 800 са гражданите на Западните Балкани, сражавали се за Ислямска държава. От друга страна 5000 са тези от ЕС, които са поддръжници на организацията. „Те вече стават една по-голяма заплаха за сигурността на ЕС“, смята Цветан Цветанов. 

По време на пресконференцията Клод Мораес изрази надежда една от най-успешните агенции на ЕС да може да продължи своята успешна работа с добра основа за контрол. „Европол прави много в борбата с престъпността. Тази сутрин постигнахме голям успех и искаме да продължим да надграждаме над него“, обясни Мораес. 

Еврокомисар Джулиан Кинг също изрази своята подкрепа. „Това е един много важен орган, който има огромната отговорност да се справя с тероризма и киберсигурността. Европол става все по-силен“, посочи еврокомисарят. 

Междувременно еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел определи днешното заседание като исторически момент. „Ясно показваме, че искаме да подкрепим капацитета на Европол и борбата с предизвикателства като тероризма и кибератаките. Те не познават граници“, посочи тя.

 Според нея от съществено значение е сътрудничеството между ЕС, но и при страните извън ЕС. 

Директорът на Европол Роб Уейнрайт благодари на Цветан Цветанов за любезното домакинство. „За мен е истинска привилегия на ръководя Европол през тези години и за мен беше удоволствие да представя приоритетите на Европол“, посочи той.

 
Цветан Цветанов разказа за форума и в профила си във фейсбук.
Ето какво написа той в социалната мрежа:
 
Като представител на българския парламент за мен беше истинско удоволствие днес да председателствам заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол. На него бе прието историческото решение за утвърждаването на процедурните правила за парламентарен контрол върху работата на Европол от страна на националните парламенти и Европейския парламент. Това заявих днес на пресконференция в НДК. Благодарих на комисията ЛИБЕ и нейния председател Клод Мораес за активната им работа и ангажираност, без които днес нямаше да постигнем този значим политически консенсус.
 
Подчертах, че за страните от Западните Балкани най-важна е евроатлантическата ориентация. Без нея в тази част на европейската карта ще останат бели петна, които ще бъдат заети от други геополитически играчи. Посочих още, че макар и изправени пред Брекзит, всички европейски политици ще търсим пътища за запазването на добрата връзка с един от най-големите стратегически партньори и доставчици на информация – Великобритания.
Днес приехме правила, с които една от най-успешните агенции на ЕС – Европол, ще надгради своята работа, заяви председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) в Европейския парламент Клод Мораес.
На свой ред комисарят, отговарящ за Съюза на сигурност - Джулиан Кинг, поздрави Съвместната група за парламентарен контрол на Европол за днешното й решение, като отбеляза, че Агенцията има още много задачи, затова ще разчита на подкрепата на всички членки на ЕС.
В такива исторически моменти показваме, че за европейските институции е важно утвърждаването на централната роля на Европол в борбата с киберпрестъпността и тероризма, бяха думите на българския комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.
Успешната ни дейност нямаше да е възможна без подкрепата на всичките страни-членки на ЕС и правоприлагащите им органи, изтъкна директорът на Европол Роб Уейнрайт.