Цветанов: Ако Радев направи нов проект, да му мисли БСП

България има интерес да има силни институции, да имат идентични позиции, да запазим евроатлантическата си ориентация

Цветан Цветанов

Цветан Цветанов

Профилът на БСП, Сидеров и президентът е ляв и се прокрадва тази евразийска нишка. Но не знаем дали създаването на нов проект от Радев с нещо застрашава ГЕРБ. Според мен притесненията ще бъдат повече за БСП, а не за ГЕРБ, която е най-голямата дясна демократична партия в България. Да ви припомня какво се случи, когато Георги Първанов направи АБВ. Това коментира в студиото на ТВ „Европа“ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Той беше категоричен, че позицията на Сидеров не е част от позицията на правителството. Лично той не  одобрява подобно поведение и позиция, предвид това, че лидерът на „Атака“ е шеф на ПГ на „Обединени патриоти“, още повече, че може да бъде използвана от опозицията и от президента Радев. Затова трябва да се предпазим, да не бъдем въвлечени в риториката на Сидеров, аргументира се Цветанов.

Политикът коментира и динамиката, с която върви българското европредседателство.

Европредседателството на България  минава изключително успешно, въпреки оценката на опозицията. В изказването си председателят на Европарламента  Таяни е подчертал  в Талин, че приемането на процедурните правила за Европол е успех за ЕС – това беше тема, по която  успяхме да постигнем консенсус. Да отчетем и всички акценти във външната политика на премиера Борисов, който в момента и в Букурещ за лидерска среща на Румъния, Сърбия, Гърция и България, подкрепи с примери тезата си зам.-председателят на ГЕРБ. 

Според него Брюксел изглежда далеч за българското общество заради антиевропейската риторика, която наблюдаваме вътре в страната.  го прави да изглежда толкова далече. Цветанов обаче е категоричен, че европейските теми стигат и до българските граждани. Темата сигурност, миграция, дигитализация, земеделие – точно тази динамика ни прави много по-отговорни и мобилизирани.

На въпрос има ли разделение в управляващите на лагер на евроатлантическия проект и  лагер на евразийския проект, Цветанов обясни лаконично: Ние имаме коалиционно споразумение, имаме управленска програма. От генерирането на изкуствените скандали от страна на опозицията – те ни бутат да влезем в обяснителен режим. Но нека да припомня, че страната се развива добре като икономически показатели, освен това успех беше срещата във Варна, инициатор на която беше премиера Борисов, успешно работим и за ускоряването на процеса на интеграция на страните от Западните Балкани. България има интерес да има силни институции, да имат идентични позиции, за да съхраним политическия консенсус по нашата евроатлантическа ориентация, категоричен бе шефът на ПГ на ГЕРБ.

В интервюто за ТВ „Европа“ Цветанов си спомни, че преди 25 години е бил ревностен привърженик на синята идея, но никога не си представил, че ще стане някога политик. 

Винаги съм подкрепял синята идея, още от 1993. Но не съм си представял, че някога ще се занимавам с политика. Много уморително е това занимание, особено ако си някакъв фактор в националната политика. Винаги прожекторите са много ярки, винаги си във фокуса на прожекторите и си в непрестанно контакт с избирателите, което изисква време и усилия и много лишения за семейството ми, което е прекрасно, не без известен сантимент сподели Цветан Цветанов.