Цветанов пред кметовете в Смолян: Родопите са сериозен приоритет за държавата

снимки: пресцентър на ГЕРБ

Родопите са сериозен приоритет за държавата. Инфраструктурата е сериозно подобрена, което личи от големия поток туристи. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов по време на среща с кметове на населени места от община Смолян. На нея присъстваха още кметът на община Смолян и областен координатор на ГЕРБ Николай Мелемов, депутатът д-р Красимир Събев и областният управител Недялко Славов.

„Убеден съм, че контактите между нас са много важни, затова провеждаме тези срещи в цялата страна, а и същевременно трябва да започнем да говорим за предстоящите местни избори. Аз смятам, че не е рано, защото динамиката на събитията е изключително голяма. Една година от началото на мандата на кабинета „Борисов 3“, а виждате, че нашите опоненти не се занимават с градивна политика, градивна критика или с търсене на алтернативни решения, а с интриги“, коментира Цветан Цветанов.   
Той каза, че през миналата година повечето общини от Смолянска област са получили държавна финансова подкрепа - недостатъчна на фона на желанията, но пък помощта е отпускана без значение от политическата принадлежност на кмета.

Пред кметовете, чиито основни искания бяха за ремонт на селските пътища, Цветанов заяви, че ще се използват всякакви възможности за целеви средства, с които да се помогне на община Смолян, защото общината не може да кандидатства по селската програма.

За Широка лъка зам.-председателят на ГЕРБ каза, че е поет ангажимент да се ремонтира килийното училище, което е в църквата и е собственост на Пловдивската митрополия. „Ние смятаме, че както за митрополията, това ще е подкрепа за едно емблематично училище за региона“, подчерта Цветанов.  Той добави още, че с предстоящата реализация на водния цикъл в Смолян ще се решат много въпроси от висока степен на важност за жителите на града.

Според кмета на Смолян Николай Мелемов са много важни добрите отношения както в структурата на регионално ниво, така и с правителството, защото на всички кметове е нужна държавна подкрепа. 

„Ние станахме европейци по взискателност и е нормално хората да искат сега да живеят добре, а не да им се обещава да живеят добре. Като местна власт ние опитахме да изпълним най-важното за всяко населено място, а както знаете, в Смолян има много населени места, голяма пътна мрежа, а малко хора“, допълни Мелемов. 

Той посочи, че основното, което искат кметовете и жителите на града и селата, е по-добра инфраструктура. „Хората харесват климата и природата в нашия регион, но достъпът трябва да бъде хубав. Ние очевидно няма как да развиваме тежката промишленост, а ще продължим да развиваме туризъм“, допълни Мелемов. 

Според областния управител Недялко Славов реализираните в предишния мандат големи инвестиции в приоритетни обекти е затвърдило становището,че по подобен начин трябва да продължи да се работи. Той е убеден, че всяка смислена инвестиция в инфраструктурата се оценява високо от хората.

По-късно днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветанов и кметът на Смолян направиха оглед на ул. „Проф. Асен Василев“ в областния град. Улицата е дълга близо километър, но никога не е била асфалтирана и над 30 години хората газят в кал.

„Хората са прави като казват, че имат право на хубава улица след като плащат данъци. Но за тук е нужна една голяма подпорна стена, която възлиза на стойност над 650 000 лв.“, каза кметът Мелемов. Той обясни, че когато се осигури финансирането и се изгради тази подпорна стена, следва изпълнение на водния цикъл на стойност 70 млн. лв. и чак тогава тя ще бъде асфалтирана. 
На място бе и шефът на държавното дружество „ВиК“ ЕООД инж. Мариян Николов, който информира хората, че в срок до 23 май трябва да представи проекта за воден цикъл пред МОСВ, където ще проверят дали разработката отговаря на европейските правила. Срокът за произнасяне е 3 месеца, а през това време ще бъде обявена обществена поръчка за строителство. 

„Аз ще направя всичко възможно да бъде отпуснато целево финансиране за тази подпорна стена. Разбирам от кмета, че няма ли я стената, нищо друго не може да се прави. А ако процедурите при „ВиК“ бъдат обжалвани и забавени, ще търсим допълнителни финансови възможности“, обеща Цветанов. Жителка на Смолян му подари папка, съдържаща цялата кореспонденция по проблемната улица, всички медийни публикации и Конституцията на Република България. 

От съседната улица „Добруджа“ поканиха Цветанов да отиде и при тях да види в какво състояние е. Всъщност забавянето на ремонтите идва от процедурата с водния цикъл, защото не може да се асфалтира преди да се положи подземната комуникация, стана ясно от разговорите. Пред събралите се хора Цветанов се обади на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, за да се информира повече за водния проект. От своя страна министър Нанков заяви, че когато се финализира процедурата за неговото възлагане, ремонтните дейности ще започнат от тези улици, които са в най-тежко положение. 

По-рано Цветан Цветанов разговаря и с граждани на Смолян по време на разходка по главната улица на града. Придружиха го кметът на Смолян Николай Мелемов и народният представител Красимир Събев. Появата на Цветанов предизвика голям интерес сред минувачите в центъра на областния град. Гражданите поставиха пред него и Мелемов въпроси от местен и национален характер и потърсиха съдействие за решаване на проблеми на местната общност.