Цецка Цачева: Сестра ми стана жертва на крадци, картината в дома й беше умопомрачителна

Работна група към Министерството на правосъдието се събира в понеделник, за да се обсъдят текстовете в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана

Цецка Цачева

Цецка Цачева

Нека да не бързаме кампанийно да преработваме законите. Не е добра практика от конкретен повод да се бърза за промяна на правни институти, каза пред Нова телевизия министърът на правосъдието Цецка Цачева по повод случая с д-р Димитров от Пловдив и искането да се направят законови промени за неизбежната отбрана. Държавата е длъжна да реагира при такива случаи и при вълнение в гражданското общество. В отговор на ангажимента на държавата е създадена работна група към Министерството на правосъдието, която да обсъди дали е необходимо да се прецизират текстовете в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана. Поканените да се включат представители на Висшия съдебен съвет, на Главна прокуратура, на неправителствени организации, на адвокатура отказаха участие с аргумента, че институтът на неизбежната отбрана е достатъчно добре уреден. Тази група ще се събере в понеделник – нека да се изследва практиката в последната година и ако решат, ще предложат законови промени, каза още Цачева. 

Тя разказа, че и нейни близки са ставали жертва на крадци. Влизаха в дома на сестра ми, която беше с две малки деца. Картината след това беше умопомрачителна, посочи правосъдният министър. 

Цачева коментира и протеста на надзирателите. "Представителите на синдикатите не са удовлетворени от резултатите – те искат увеличаване на заплатите с 20%, увеличаване на персонала и изравняване на плащания за специфични условия на труд с тези в МВР. Направихме среща с финансовия министър и беше предложено малко над 5-процентно увеличение, което заедно с 5% увеличение от 1 януари става близо 11%. Протестиращите отказаха. Онова, което зависи от нас, сме го направили. Ако някой ми предложи алгоритъм как със средствата, с които разполагам, да увеличим заплатите им с 20%, ще го направя", категорична е Цецка Цачева.