Цачева: Като министър нямам правомощия да коментирам акцията по ареста на Иванчева

За разлика от нея Екатерина Захариева коментира че става въпрос за "превишаване на границата"

Цецка Цачева

Цецка Цачева

Правосъдният министър Цецка Цачева смята, че няма "компетенциите и каквито и да било правомощия" да коментира дали са превишени правата по време на акцията по задържането на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева.

Цачева говори пред журналисти преди откриването на конференция за детското правосъдие у нас с лектори евродепутатът Емил Радев и съдия Богдана Желявска.

За разлика от вицепремиера Екатерина Захариева Цачева не пожела да оцени действията на разследващите и заяви, че институционалната компетентност у нас е изградена по начин, че "всеки орган отговаря за действията си с оглед на това дали те са в рамките на правата и дали има превишени права".

Според правосъдния министър ще има проверка от страна на прокуратурата дали има превишаване на права, въпреки че по този въпрос няма официална информация от страна на държавното обвинение.

"Затова държахме антикорупционният орган да се контролира от Народното събрание. Акцията започва от действия на антикорупционния орган, от действия на специализираната прокуратура и, доколкото знам, ще бъде извършена проверка в прокуратурата за това дали има превишаване на правата", заяви Цачева.

Иванчева беше задържана показно във вторник, като остана с белезници повече от пет часа пред Спортната палата. В сряда след заседанието на Министерския съвет Захариева заяви:"Мисля, че малко се прехвърлиха границите вчера. Разбира се, от друга страна, всеки трябва да внимава какво прави и дали извършва престъпление. Оттук нататък ще се направи анализ. Това беше акция. Тя винаги се прави доста тайно и много малко хора знаят. Неслучайно са специализирани структури. Така се прави, че да се запазят всички доказателства по време на процеса", заяви Захариева.

На това от Рим през медиите реагира главният прокурор Сотир Цацаров, който попита дали това е позицията на целия кабинет и нарече изказването на вицепремиера "смущаващо". Днес Захариева отговори, че няма намерение да води война с институциите, но продължава да смята, че са преминати граници".