Трайчо Трайков: Договорите с американските централи действат заради "особения залог", подписан при Станишев

В противен случай тези договори от 2001 г. нямаше да имат действие, заяви бившият енергиен министър

Трайчо Трайков

Трайчо Трайков

Тази комисия ще свърши работа толкова, колкото свърши работа комисията за КТБ, заяви по БНТ бившият енергиен министър Трайчо Трайков, коментирайки новосъздадената комисия, която да провери сделката на "Инерком" с ЧЕЗ". По всички външни признаци тази сделка е невъзможна. Всички, които разбират от сливания и придобивания, виждат, че структурата не излиза. Освен ако има нещо, което не ни се казва. А това, което не ни се казва, е, че тези, които знаят истината, казват, че не знаят. Ако накрая ни се позволи да видим всичко, може и нещата да се окажат нормални. Липсата на публичност дава храна за всякакви тези, обясни Трайков. 

"Това, с което категорично не съм съгласен с БСП в интерпретацията за този скандал, е, че решението би било да влизане на държавата в сделката. От гледна точка на публичния интерес и на клиентите на електроразпределение няма значение дали собственикът е държавата или частна компания. КЕВР би трябвало да има едни и същи критерии по отношение на инвестиции, разходи и цена, независимо кой е собственик. Влизането на държавата в сделката би могло единствено да помогне на неясния частен интерес в придобиване на ЧЕЗ", посочи Трайков.

Нито сегашната държава не е добър стопанин, нито предишната, когато стопанисваше ерепетата, никаква печалба за държавата, преди 25% загуба по мрежата, сега 10%, преди никаква печалба за държавата, сега значителна печалба. Преди преобладаваха клиенти, които не си плащаха сметките с години, сега 95 процента се плащат. Сега компаниите печелят и държавата си прибира данъците, категоричен е Трайков. 

Енергийният експерт Явор Куюмджиев опонира, че БСП никога не е казвала да влезе в сделката по този начин и сега. "След като тази сделка приключи - успешно или неуспешно, по-скоро неуспешно според мен, тогава при обявяването на нова процедура, дори и да няма нова процедура, държавата чрез своите фирми - БЕХ, НЕК, може да създаде и нова фирма, ако трябва, да инициира със сегашния собственик разговори за закупуване на пазарен принцип, но не и с тази процедура", обясни Куюмджиев. 

На въпрос как се отразява този скандал за привличане на чужди инвеститии, Трайчо Трайков отговори: "На държавата не й дреме за чуждите инвеститори. Отгоре на всичко, не е важно инвеститорите дали са чужди или не, важно е да ги има.

Той коментира и предсрочното прекратяване на договорите с американските тецове. "Това ще е хубаво за пазара. Стъпката е по-скоро правилна. Хубава е от гледна точка на функционирането на пазара. Идеята е централите да продават електроенергията на пазарните цени. А разликата от това, което им е обещано, и това, което ще получат, ще е еднократна компенсация, която ще получат от правителството. Сега въпросът е как ще се проведат преговорите за изчисляване на тази компенсация, обясни Трайков.

"Но нека все пак да не създаваме излишни очаквания. Това, което трябва да плати държавата, няма да е много по-малко. В случая трябва правителството да се договори с централите. Надяваме се, да не им платим повече, защото знаете, че когато държавата преговаря с частници, понякога не успява да защити добре интересите си", смята той.

"Ако за 20-те години на договора трябва да се получи един милиард, то до момента са получили половин милиард. Този остатък ще е обект на договаряне. От единия джоб в другия. Вместо през сметките за електроенергия, ще отидат от данъците за бюджета. Тези договори от 2001 г. нямаше да имат действие, ако по времето на Станишев не бяха подписани договори за т.нар. особен залог", обясни Трайков.