Тръмп разкритукува търговска верига, отказала да продава марката на дъщеря му

Публичното изказване повлия на акциите на компанията

Съобщение в Туитър на новия президент на САЩ понижи акциите на Нордстром. Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува снощи "несправедливото" решение на веригата от магазини за луксозни стоки Нордстром (Nordstrom) да спре да продава линията от облекло на дъщеря му Иванка, предадоха световните агенции, съобщава БТА. 

"Нордстром се отнесе несправедливо към дъщеря ми Иванка. Тя е невероятна личност, която винаги ме подтиква да направя верния избор. Ужасно!", заяви президентът в Туитър само минути, след като произнесе реч по вътрешната сигурност пред асоциацията на американските шерифи. Съобщението на Тръмп в Туитър доведе до спад на котировките на Нордстром на Нюйоркската фондова борса от 42,70 долара за една до 42,48 долара, но след това цената им се вдигна до 43,12 долара за една. Не за първи път туитове на Тръмп влияят - поне временно - на курса на акциите, отбеляза Асошиейтед прес. След негови изказвания в Туитър преди време пострадаха акциите на американски автомобилостроителни компании, а също и на самолетостроителния концерн Боинг (Boeing) и групата Кариър (Carrier), произвеждаща климатици. 

Президентът на Националната федерация на търговията на дребно в САЩ Матю Шейн отбеляза, че новият президент на САЩ "много решително изказва гледната си точка по различни въпроси и на нас ни се налага да се учим да работим в такива условия". Популярната в САЩ верига универсални магазини Нордстром реши на 3 февруари да не купува модни изделия на фирмата на Иванка Тръмп. Тези стоки не са включени в новия сезон, който започва през есента на тази година. 

Нордстром обясни решението си със слабото търсене на марката. "Ние винаги сме заявявали, че вземаме решения за асортимента си въз основа на резултатите (от продажбите). При нас са представени хиляди различни търговски марки, включително над 2000 само на сайта ни", посочи пред сп. "Холивуд рипортър" пресслужбата на търговската верига, чийто централен офис е в Сиатъл, щата Вашингтон. 

Иванка Тръмп, която е на 35 години, пуска на пазара собствени линии бижута, обувки и аксесоари. Тя активно помагаше на баща си по време на предизборната му кампания. Иванка, заедно със синовете на Тръмп - Ерик и Доналд-младши, бе един от тримата вицепрезиденти в компанията Тръмп органайзейшън (Trump Organization), специализирана в строителството. По-рано през януари дъщерята на новия президент на САЩ заяви, че напуска поста си в Тръмп органайзейшън. Тя обеща временно да спре да управлява и собствената си фирма.