Тр. Трайков: Въздухът в София ще се подобри при отопление на газ, но с централно топлоподаване

Не е практично да се дава азерски газ на бедните, те не могат да си позволят газова инсталация и газови уреди, заяви Трайков

Трайчо Трайков

Трайчо Трайков

Три са източниците на замърсяването на въздуха - индустрията, транспорта и отоплението.  С индустрията сме решили проблема си, защото тя почти не съществува. Остават транспортът и отоплението. У нас са загинали повече хора от мръсния въздух, отколкото при катастрофи, заяви пред бТВ Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката. Проблемът със завишените фини прахови частици в София няма да се реши с намаляване на цената на билетчето за градския транспорт. Ситуацията в Западна Европа е различна от тази в България, обясни още Трайков, който в момента е общински съветник.

Не е практично да се дава азерски газ на бедните хора. Самото газифицирне е скъпо, така че по-заможните хора го използват, подчерта Трайков. Това е въпрос на държавна политика. Това е непрактично решение, защото хората, които се нуждаят, са бедни и нямат газова инсталация и газови уреди. Когато отоплението е на газ и с централно топлоподаване – тогава ще се подобри въздухът на София, обясни той. 

„Усилията трябва да бъдат фокусирани в проблема с отоплението. Горенето на дрехи и гуми са по-изолирани случаи. Системното решение е да има завишен контрол върху автомобилите, които замърсяват най-много. Системата за измерване може да бъде свързана с КАТ и шофьорите да бъдат санкционирани, предлага Трайков. 

„Всяка година у нас умират три пъти повече хора заради усложнения от мръсния въздух“, посочи Трайков.