17 антидопингови агенции искат Русия да бъде изхвърлена от Пьонгчанг 2018

Те настояват страната да бъде наказана заради доказаното манипулиране на резултати от Сочи 2014

17 водещи антидопингови агенции поискаха Русия да бъде изхвърлена от зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018-а. 

По-малко от пет месеца преди старта на игрите, тази група твърди, че Международният олимпийски комитет е "отказал да държи Русия отговорна за един от най-големите скандали в спортната история, застрашаващ чистите атлети и бъдещето на олимпийското движение".

"Спортните лидери на страната и нейните организации не трябва да получават акредитации за олимпийските игри, когато те нарушават правилата и ограбват чистите атлети", се казва в официалното съобщение на НАДО.

"Злоупотребата с тази руска допингова криза накара спортистите по света да се чудят дали от глобалните антидопингови разпоредби има ефект и дали тяхното основно задължение да осигуряват право на чист спорт се спазва", се казва още в изявлението.

Под съобщението стоят подписите на антидопинговите агенции на Австралия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Япония, Норвегия, Швеция, Великобритания и САЩ.

През 2015 г. доклад на Световната антидопингова агенция, изготвен от проф. Ричард Макларън, уличи повече от 1000 руски атлети от над 30 спорта в участие в мащабна програма за взимане на допинг в периода 2011-2015 г.