Тома Биков и Александър Симов се сблъскаха челно за изтребителите и НДК

Вие вързахте президента, имаше тежки намеци за корупция и лобизъм на най-високо ниво, разпени се червеният депутат

Тома Биков

Тома Биков

Президентът каза, че има лобита. Трябва да се видят тези лобитата за избора на нов боен самолет, заяви депутатът Тома Биков от ГЕРБ в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия.

В нашите мотиви никъде не сме споменавали президента заради скандала с новите изтребители. Не издаваме предварително присъда, затова искаме да видим какви са фактите, заяви Биков.  Той смята, че президентът Румен Радев има нулеви правомощия по проведената процедура за избора на "Групен", но БСП насила са го замесили в скандала. Според него анкетната комисия  по случая ще е за работата на служебното правителство и как за три месеца то предприе да определи държавата, от която да закупим нов изтребител.

Колегата му от БСП Алексанъдр Симов реагира остро: "Вие  вързахте президента, имаше тежки намеци за корупция и лобизъм на най-високо ниво".  "Стартирането на преговорите за Грипен е анонсирано на 23 юни 2016 г. от Бойко Борисов в Брюксел рамо до рамо с шведския премиер. Разследваме едно решение, взето от Бойко Борисов", каза соцдепутатът.  Той наблегна повече на случая НДК: "Имаме отличен пример за корупция. И двете страни се обвиняват в нарушение и скандалът става голям, защото нито една от двете страни не беше изчистена от политическата сцена. "

 "Не съм запознат със случая. БСП като кажат нещо "давайте юруш на маслините. Ние се съгласяваме на анкетна комисия, въпреки че с нея вие искате да ни върнете за предната такава. „Със сигурност има напрежение и около председателството на България в Съвета на ЕС. Политическото ни решение е да подкрепим предложената от БСП анкетна комисия”, коментира Тома Биков.

За скандала в Свищов Биков коментира: "Аз не съм присъствал на подобни срещи, но честването се ползва от местната власт, за да проведе работна среща по повод проблемите на града и общината. Много е интересно какво са си говорили, кой пръв да поднесе цветя ли?