Специализираният съд остави за постоянно в ареста кметицата на "Младост"

По неофициална информация прокуратурата ще проверява имало ли е превишаване на правомощия при ареста й

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Десислава Иванчева и Биляна Петрова. По-рано Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров.

По време на заседанието двете отрекоха да са изнудвали строителен предприемач и предположиха, че намерените по време на ареста пари са били подхвърлени. Иванчева и Петрова обявиха, че са жертва на сценарий, зад който стои третият задържан – бившият кмет на района Петко Дюлгеров. 

Според Десислава Иванчева сигналът е бил подаден от строително-инвестиционното дружество ВАКЛИН ГРУП, чийто собственик е Александър Ваклин.

Иванчева разговаря с медиите през стъклена стена. Многократно името му обаче беше цитирано в съдебната зала от адвоката на Иванчева Марин Марковски, включително и за да напомни, че даването на подкуп е престъпление по българския Наказателен кодекс. Марковски неглижира и самопризнанията на бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, определяйки ги като "противоречиви и неясни". Според запознати Дюлгеров е направил тези самопризнания, докато е бил със служебен защитник и с обещанието, ако говори, да не бъде задържан под стража.

Адвокатите репликираха Прокуратурата, която иска постоянно задържане. Според държавното обвинение има достатъчно свидетели, които уличават Иванчева, че е искала от различни инвеститори услуги и пари, за да пусне техните инвестиционни проекти. Според Марковски и другите адвокати обаче няма такива доказателства и става дума за инвеститорски интереси, които със зелената си политика кметицата на "Младост" била засегнала. 

Основни пледоарии, реплики, дуплики, реплики на дупликите – така протече основната част на заседанието. Съдът ще трябва, въз основа на чутото и с доказателства по делото, да прецени, убедителна ли е прокуратурата в твърденията си, че Иванчева и Петрова, с посредничеството на Дюлгеров, са поискали половин милион евро от, както стана ясно едва в съдебната зала, бизнесмена Александър Ваклин. Споровете бяха както за самото задържане, което защитниците определиха като нарушаващо закона и дори унизително. Спореше се и за ролята на изнудвания и трябва ли и Ваклин да бъде разследван за провокация към подкуп, включително и защото, въпреки че чак на 13 април (според доказателствата по делото) той е казал пред разследващите, че му искат пари – 70 000 евро – предадени няколко дни по-рано на 02 април, за да бъдат белязани и използвани по делото. 

Спор имаше и за това, къде са парите, които са основно доказателствено средство. Според протокола, цитиран от адвокатите, те са върнати на Ваклин. Според прокуратурата обаче били в кориците по делото. В последната си дума тримата задържани поискаха да излязат на свобода, а кметицата на "Младост" и нейната заместничка декларираха, че за да не пречат на разследването, ще излязат в отпуск. 

Кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова са обвинени за получаване на подкуп в особено големи размери. Прокуратурата твърди, че посредник между двете, и изнудван, и пазен в анонимност строителен предприемач, е бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Последният е направил подробни самопризнания, каза пред БНР шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Според неофициална информация Десислава Иванчева има трима адвокати.

Симпатизанти на Иванчева се готвят да я подкрепят около сградата на Специализирания наказателен съд. Те го правят от първите минути на ареста й, чиято публичност продължи да се коментира и днес.

Задържането на Иванчева, заедно със заместничката й Биляна Петрова, беше коментирано тази сутрин от правосъдния министър Цецка Цачева.

Цачева отказа да коментира имало ли е превишаване на правомощия при ареста на Десислава Иванчева, но заяви, че доколкото имала информация, такава проверка ще прави прокуратурата.

"Не мога да ви кажа дали това е бил единственият вариант за реализиране на тази операция. Ако е имало други възможни варианти това да не се случва в центъра на София, би било по-добре, но пък, от друга страна, знаете призива на президента Радев – всичкото да бъде под прожекторите, да бъде осветлено, обществото да получи информация за това какво се случва".