Теменужка Петкова ще предложи две възможности за финансиране на АЕЦ "Белене"

Депутатът от БСП Васил Антонов препоръча на правителството час по-скоро да отмени решението си за спиране на проекта и да го внесе в НС

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

В изготвяния от правителството анализ, който ще послужи за решение по проекта АЕЦ "Белене", министърът на енергетиката ще представи две опции за финансиране. Едната идва от интерес от страна на китайската компания CNC, заявен в писмо от средата на февруари, а другата от желанието на Европейската инвестиционна банка, което тя обявила миналата седмица.

Министърът уточни по време на парламентарния контрол, че все пак заявката на банката е с доста условности, които са в зависимост от това как като цяло ще бъде структурирано финансирането.

За интереса на китайската компания Петкова говори отдавна, но явно сега е получено писмо от нея, а за банката съобщи преди седмица.

Наскоро депутатите дадоха срок на правителството да вземе решение за съдбата на "Белене" до четири месеца.

Интересът на компанията и банката ще бъдат включени в изготвяния от Петкова доклад за различните варианти за най-рационално използване на оборудването. Тя припомни отново, че вече са похарчени около 3 млрд. лв. за проекта.

Депутатът от БСП Васил Антонов, който зададе въпроса за съдбата на "Белене", препоръча на правителството час по-скоро да отмени решението си за спиране на проекта и да го внесе в Народното събрание.