Теменужка Петкова отвръща на атаката на БСП: Не съм скрила нищо за "Цанков камък"

В позиция на МЕ става ясно, че Петкова лично е сезирала прокуратурата за установени нарушения още през 2012

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

При извършената през 2012 г. проверка на проекта „Цанков камък“ са констатирани нарушения, за които тогавашният директор на АДФИ Теменужка Петкова е изпратила доклад до прокуратурата. Това става ясно от позиция на министерството на енергетиката във връзка със спекулации около проекта "Цанков камък".

В позицията се казва:

С писмо на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от 14-ти август 2017 г., понеделник, до директора на Агенцията за държавна финансова инспекция бяха изискани докладите от извършени финансови инспекции от органите на АДФИ, свързани с възлагането и реализацията на проекта за изграждане на хидровъзел "Цанков камък". Същите бяха получени в МЕ и са изпратени отново на органите на прокуратурата във връзка с подадения тази седмица от депутати от 44-то Народно събрание сигнал до главния прокурор.

През 2012 г. е извършена проверка за законосъобразност относно спазване на нормативните актове в областта на обществените поръчки във връзка с възлагането на строително-монтажни дейности, строителен и авторски надзор, консултантски услуги и технически становища на обект Хидровъзел „Цанков камък“, както и изпълнението на сключените договори. Установени са 65 нарушения на ЗОП, Правилника за прилагане на ЗОП и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Установено е, че са извършени разходи на обща стойност 232 млн. лв., без да са проведени обществени поръчки.

Докладът е изпратен от тогавашния директор на АДФИ г-жа Теменужка Петкова до органите на прокуратурата и съдържа информация за извършените проверки, установените нарушения и отговорните длъжностни лица.