Теменужка Петкова: Няма опасност да се увеличи тока за битовите потребители

По-рано днес на пресконференция представители на работодателите заявиха, че имат съмнения за картел

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви на пресконференция, че очакването на бизнеса евентуалното увеличение на цената на тока на свободния пазар да доведе до поскъпване на тока на регулирания пазар е нелогично и не е закономерно. Няма опасност за битовите потребители, цената е такава, каквато я е определила КЕВР, каза министър Петкова, цитирана от БТА.

По-рано днес на пресконференция представители на работодателите заявиха, че имат съмнения за картел, поискаха да се въведе ред в пазара, и посочиха, че ако моментното състояние се запази, вероятно от 1 юли цените на електроенергията за домакинствата ще се повишат с 15-30 на сто.
По отношение на твърденията на бизнеса за повишението на цените на тока на борсата до 120 лева за мегаватчас министърът заяви, че такава цена от държавните дружества не е имало и посочи, че средногодишната постигната цена е била 75 лева. На свободния пазар цената се определя от търсенето и предлагането, напомни министърът. Тя отново прикани бизнеса, ако има данни и съмнения за картел, да се обърне към КЗК. Аз, моят екип и правителството заставаме зад това, ако има нарушения на законодателството, да бъдат приложени най-тежките санкции, заяви министър Петкова.

Тя съобщи още, че с промени в ресорен закон, въвеждащи съответен еврорегламент, се предвижда КЕВР да получи правомощия по контрол на пазарното търгуване на тока на борсата. Текстове с промени в Закона за енергетика до дни ще бъдат качени на сайта на ведомството за обществено обсъждане, допълни министърът.