Тънкости при варене на яйца

За по-лесно белене на яйцата е добре да се добавят сол и оцет във врящата вода

Вренето на яйца звучи лесно, но необходимите минути зависят от размера на яйцето, надморската височина и от това дали ще се сложи във вряща вода или в студена.

Препоръчва се яйцата да се поставят в студена вода, като се изчаква нейното постепенно затопляне. В противен случай, когато яйцата се поставят при вече загрята вода, те често се пукат.

Много трудно би било да се определи колко твърдо са сварени яйцата, преди да бъдат обелени. По-малко вероятно да се напукат по време на варене пресните яйца, тъй като това се дължи на по-ниското pH в белтъка, което го кара да се придържа към вътрешната мембрана на черупките, запечатвайки ги заедно. Но това прави пресните яйца и по-трудни за белене. Яйцата, престояли няколко дни в хладилника, са по-лесно чупливи, но и по-лесни за белене. Добро решение е вместо да се чакат пресните яйца да остареят в хладилника, да се добави чаена лъжичка сода за хляб в литър вода при варенето. Това повишава pH-то, но има шанс и да придаде по-сярен привкус на яйцата. За по-лесно белене на яйцата е добре да се добавят сол и оцет във врящата вода.

Необходими минутите за сваряване на яйцето:

Течен жълтък и леко рохкав белтък 
- Минути варене на яйцата след като водата заври, поставени в студена вода: 3 минути.
- Минути варене на яйцата, поставени във вряща вода: 5 минути.
Рохкав жълтък и твърд белтък
- Минути варене на яйцата след като водата заври, поставени в студена вода: 4 минути.
- Минути варене на яйцата, поставени във вряща вода: 6-7 минути.
Полурохкав жълтък и твърд белтък
- Минути варене на яйцата след като водата заври, поставени в студена вода: 5-6 минути.
- Минути варене на яйцата, поставени във вряща вода: 8-10 минути.
Твърдо сварен жълтък и белтък
- Минути варене на яйцата след като водата заври, поставени в студена вода: 8 минути.
- Минути варене на яйцата, поставени във вряща вода: 12-15 минути.