Световната банка спира да финансира добив на газ и петрол

Този ход има за цел да подпомогне страните в ограничаването на глобалното затопляне

Снимка: архив

Снимка: архив

Световната банка ще спре финансирането за проучванията и добива на петрол и газ от 2019 г., обявиха от институцията по време на климатичната среща на високо равнище в Париж. С това си решение институцията цели да даде тласък за преминаването на световната икономика към чиста енергия, съобщава "Франс прес".

Този ход има за цел да подпомогне страните да изпълнят обещанията си за ограничаване на парниковите газове, които те направиха в подкрепа на Парижкото споразумение за климата, чиято цел е ограничаването на глобалното затопляне, уточняват от Световната банка.

В решението се посочва, че: "При изключителни обстоятелства, ще се помисли относно финансиране на добив на газ в най-бедните страни, където има очевидни ползи от гледна точка на достъпа до енергия за бедните и проектът е в съответствие с ангажиментите на страните по Парижкото споразумение".

Банката също така обяви, че е на път да постигне целта си 28 на сто от отпусканите от нея заеми до 2020 г. да отиват за действия по ограничаване на климатичните промени.