Столтинберг: Македония е добре дошла в НАТО, но първо решете спора с името

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

НАТО ще покани Македония да се присъедини към алианса, след като бъде постигнато взаимноприемливо решение в спора за името с Гърция, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за агенция МИА, дадено непосредствено преди пристигането му на първо официално посещение в страната.

На въпрос дали Македония ще получи покана за членство на срещата на върха на НАТО в Брюксел с временното й име Бивша югославска република Македония /БЮРМ/, Столтенберг отговори категорично, че алиансът не е променил позицията си, предава БТА.

"Не. Позицията на НАТО остава непроменена. Всички решения в НАТО се приемат с консенсус между всички съюзници. На срещата на върха в Букурещ и на последвалите срещи те се съгласиха, че НАТО ще покани страната ви да се присъедини, след като се постигне взаимноприемливо решение по въпроса за името в рамките на ООН", изтъкна Столтенберг в интервюто за МИА.

Той приветства подновените преговори между Македония и Гърция, но добави, че не е в неговите компетенции решаването на въпроса за името.
Генералният секретар на НАТО пристига тази вечер на посещение в Скопие, но официалните му срещи с македонски представители са планирани за утре.