МОК дава Oлимпиадата едновременно на Париж и Лос Анджелис?

Томас Бах

Томас Бах

МОК проучва сериозно идеята за избор на домакините на две летни олимпийски игри наведнъж - през 2024 и 2028 г.

МОК проучва сериозно идеята за избор на домакините на две летни олимпийски игри наведнъж - през 2024 и 2028 г. Изтъкнатият мотив е да се намалят разходите на градовете по процедурата за кандидатиране. За целта е създадена работна група, начело с четирима вицепрезиденти на МОК, обяви на пресконференция в Пьончан (Кор) - столицата на зимните игри догодина, президентът Томас Бах.

Решението е взето на заседанието на Изпълкома на МОК в Корея и на практика означава, че и Париж и Лос Анджелис ще получат домакинство, само не се знае точно на коя олимпиада. Френската столица и американският мегаполис останаха единствените желаещи игрите през 2024 г., след като Будапеща, Хамбург и Рим се отказаха.

"Съставихме работна група от четирима вицепрезиденти, които трябва да обсъдят въпроса. Трябва да я направим процедурата по кандидатстване по-ефективна и в бъдеще тя да е свързана с по-малко финансови разходи", каза Бах.

Работната група трябва да докладва по време на брифинга по кандидатурите, който ще бъде в Лозана на 11 и 12 юли. Гласуването пък ще бъде на сесията на МОК в Перу на 13 септември, "ако е възможно, за две домакинства наведнъж", по думите на Бах.

Той се позова на на чл.33.2 от Олимпийската харта, според който градът домакин бива избиран 7 години преди игрите, освен ако няма "извънредни обстоятелства". Германецът обаче отказа директен отговор на въпроса дали такива обстоятелства са налице. Ако планът се осъществи, това означава Париж или Лос Анжелис да получи домакинството на олимпиадата през 2028 цели 11 години по-рано.

Според Бах, всичко е в ръцете на четиримата вицепрезиденти - Джон Коутс (Авл), Угюр Ерденер (Тур), Ю Дзайцин (Кит) и Хуан Антонио Самаранч-младши (Исп), които ще проучат всички обстоятелства.

Планът обаче среща отпор и в самия МОК. Срещу него се изказаха Герхард Хейберг (Нор) и членът на Изпълкома Чин Куо Ву (Тайв), а също така самите Коутс и Ерденер. Мнението на последните двама е разбираемо, тъй като се счита, че Бризбейн и Истанбул възнамеряват да издигнат кандидатура за 2028 г., а гласуване 11 години по-рано ще ги лиши от тази възможност.

Други опасения са относно това дали Париж или Ел Ей, ако загубят изборите за 2024 г., ще искат да организират игрите през 2028 г. По въпроса Бах каза само, че ще се проведат консултации с оргкомитетите на тези два града.

Идеята има и явни поддръжници, като Пиер-Оливие Бекерс (Бел), Ричард Паунд (Кан), Адам Пенгили (Анг) и Ричард Питъркин (С.Лусия).

"Имаме два прекрасни кандидата от две големи олимпийски държави. Това е позиция, в която всеки би желал да бъде", заключи обаче Бах.